събота, 17 март, 2018
0

Яне Янев внесе документите за нарушения в Турция

Ако през 2009 г. Конституционният съд прие за недействителни 18 000 гласа, сега РЗС претендира за недействителност на над 60 000 гласа.
Това каза пред журналисти Емил Василев от РЗС, предаде „Фокус”. По думите на Василев, ако се приложат същите критерии на Конституционния съд от 2009 г., то изборите в Турция със сигурност ще бъдат касирани.
„Въпросът е колко мандата ще бъдат касирани. Конституционният съд няма как да заобиколи собственото си решение от 2009 г. Той е длъжен да го приложи и сега”, каза Василев. Тези 60 000 гласа предполагат със сигурност пет депутатски мандата на ДПС.
Според Емил Василев разпределението на тези пет или шест мандата може да стане по следния начин – три за ГЕРБ, два за БСП и евентуално един за „Атака”. Василев каза, че касирането на изборите в Република Турция през 2009 г. е станало отново с жалба на РЗС. РЗС не оспорва изборите като цяло, а избора на всеки по отделно от 240-те народни представители.
Лидерът на „Ред, законност, справедливост“ (РЗС) Яне Янев влезе в Министерски съвет, за да внесе документи за нарушения на вота в Турция.
„В момента, в който входирах документите, министър-председателят Марин Райков пожела да разменим кратки мисли. Аз аргументирах нашата жалба, накратко маркирах нарушенията в Турция и разчитам Министерския съвет на Република България да прояви разум и по никакъв повод да не се поддава на каквито и да било външни внушения. Ще бъде опасен прецедент, ако Министерски съвет пожелае да играе ролята на арбитър в този спор между политическа партия, която по Конституция и закон има право да оспорва изборните резултати и Конституционния съд на Република България”, заяви Яне Янев.
„Ние, от „Ред, законност и справедливост“, сме твърдо убедени, че Министерският съвет, оглавяван от Марин Райков, си свърши техническата работа, дадена по закон като правомощия по отношение на организацията на изборния процес. Считаме, че така, както принципно си свършиха работата до момента, трябва коректно, почтено и, спазвайки закона, да препратят нашата жалба до Конституционния съд на Република България”, каза още Янев.
Той посочи, че това е въпрос на решение от всички министри. „Премиерът Райков пое ангажимент да внесе тази точка на заседание на Министерски съвет и ние настояваме това да се случи в седемдневния срок, определен от закона”, каза Янев.
Премиерът Райков беше изненадан от определени факти и обстоятелства, свързани с нашата жалба за фрапиращо, драстично нарушаване на закона, по отношение на секциите в Република Турция, каза още Янев.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™