събота, 17 март, 2018
12

Над 5 млн.лева са отпуснати за довършването на парк „Арпезос-Север”

Днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азис представи дейностите, които ще бъдат извършени по изграждането на третия етап на парк „Арпезос Север”. Това стана в самия парк пред картата на различните етапи за изграждането на този голям инфраструктурен проект и на местата на бъдещото строителство. Към своеобразния „брифинг на пейка в парка” интерес проявиха непредвидено и холандския посланик Карел ван Кестерн, който тези дни е на обиколка в региона, както и един клас първолаци от СОУ „П.Р.Славейков”.
„Това е един много хубав подарък за всички кърджалийци. Този парк ще ни даде претенцията Кърджали да стане най-зеления град вече и извън рамките на нашата страна. Към центъра на града, заедно с третия етап от изграждането на парка, ние прибавяме общо 150 000 кв.м. зелена площ. Нашата проектна готовност за участието ни в оперативните програми винаги е давало добър резултат”, подчерта кметът.
Договорът за изграждането на парка бе подписан на 21 май в МРРБ между градоначалника и ръководителя на Управляващия орган. Проектът „Изграждане на парк „Арпезос-Север” – ІІІ етап и рехабилитация и реконструкция на тротоари в гр. Кърджали” е на стойност 5 012 248 лв. и се финансира от Оперативна програма „Регионално разривите“ 2007-2013 г. по схема „Зелена и достъпна градска среда“, съобщи кмета. По думите му в рамките на 24 месеца се предвижда изграждане на парка, рехабилитация на тротоари по бул. „България” и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление от кръстовището с ул. „Булаир” до кръстовището с улица „Отец Паисий” , реконструкция на тротоари по бул. „България” и ул.”Миньорска” с обхват от кръстовището при магазин „Гейк” до ул.”Булаир” и прилежащите им терени по плана на гр.Кърджали.
„Веднага ще започне подготовка за тръжната документация, която трябва да бъде съгласувана с управляващия орган. Очакванията са в рамките на три месеца ние да сме готови с одобрена тръжна документация за обявяване на избор на изпълнител. Винаги моето желание е било обектите да бъдат изпълнявани от кърджалийски фирми”, подчерта инж. Хасан Азис.
Проектът включва изграждане на около 50 декара паркова площ в центъра на града, 5 000 кв. метра рехабилитирани тротоари в централната градска част, както и 620 метра велоалея към парка. В него ще бъдат разположени алеи за разходки, пътечки, футболно игрище 45 на 75 метра с изкуствена настилка, игрища за хандбал и баскетбол, игрища за волейбол и бадминтон, писти за парков кегелбан, стационарни тенис маси, игрище за плажен волейбол, трибуни за зрители, уреди за фитнес и детска площадка с комбинирани детски съоръжения за три възрастови групи. Ще бъдат изградени и 4 дървени беседки. Паркът ще бъде снабден със системи за видео наблюдение, както и алейно осветление.

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен...

  23.05.2013 at 01:45

  Платиха ли на собствениците на земята?

  0
  • Анонимен...

   23.05.2013 at 02:47

   na koi mypuka

   0
 2. Анонимен...

  23.05.2013 at 01:42

  Много паркове станаха

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™