вторник, 20 март, 2018
31

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на БСП

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинирания от Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски. Лидерът на БСП Сергей Станишев представи решението на ПГ на Коалиция за България, с което се посочва Пламен Орешарски за кандидат за премиер.

Връчването на мандата на БСП стана два часа след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи и върна мандата за правителство като кандидат за премиер на най-голямата парламентарна партия в 42-я парламент – ГЕРБ. Борисов заяви, че няма никакъв шанс да бъде излъчен кабинет на ГЕРБ в този парламент срещу тройната коалиция на БСП, ДПС и „Атака”.

„Много добре разбираме, че се стартира с ниска подкрепа. Тя трябва да бъде извоювана с действия, доказана, за принципност и последователност и г-н Орешарски има намерението да изготви на базата на тази програма план за действие месец по месец. Да се отчита всеки месец пред обществото и парламента за изпълнението на този план”, заяви по-рано днес Станишев.

„Имам опасения в състоянието на някои ключови сектори. На първо място енергетика, здравна система, която също се намира в състояние, близко до колапс. Ще видим и останалите сектори. Вторият тип опасения ми е свързан с това, че на хората последните година им се събра толкова, че една част от тях нямат търпение да усетят много бързо позитивни последици. Така че ще направим всичко възможно още с първите си стъпки да убедим хората, че работим в обща полза”, заяви пред журналисти Пламен Орешарски.

БСП и ДПС вече проведоха среща, на която основна тема беше подкрепата на Движението за права и свободи за съставянето на кабинет от социалистите.

ДПС и БСП се разбраха още утре техни експерти да започнат обсъждането на детайлите по секторните политики. Лютви Местан изрично подчерта обаче, че разговори на БСП с „Атака” не ангажират ДПС. Стабилността на кабинета „Орешарски” на последно място ще зависи от броя на народните представители, които първоначално биха го подкрепили, а от това до каква степен ще покрием очакванията на българските граждани, подчерта Местан и допълни: „Вървим към съгласие”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™