петък, 22 юни, 2018
0

Честит 24 май!

България  чества своя най–голям празник – 24 май. Празник на буквите, на славянската писменост, на българската книга, на народната просвета и култура. Празник на най –ранния европейски хуманизъм на един ранен Ренесанс.
В далечната 863 година тръгват светите братя Кирил и Методий за Великоморавия. Те отиват там като пратеници на византийския император,но изпълняват своята мисия като истински славяни. За целта създават славянската азбука и превеждат най-потребните богослужебни книги. Това е кулминационния момент в живота и дейността на Философа.Заедно с брат си Методий той заминава за мисията при княз Ростислав и до края на живота си изпълнява своето гениално дело – утвърждаването и разпространението на славянската писменост.
Още в началото на своята дейност във Великоморавия братята се сблъскват с интересите на немското духовенство, което се чувства изместено от новото славянско богослужение. Започва борба срещу противниците на славянската култура. С апостолски жар славянските първоучители защитават правото на всеки народ да изгражда собствена култура. В тази смела гражданска и политическа защита Кирил проявява необикновена смелост.
В спора срещу триезичниците Философът се изправя срещу една консервативна теория, която слага бариера пред развитието на народите и издига една нова, демократична и хуманна идея за правото на всеки народ да създава култура на свой собствен език. Няма малки и големи народи, няма богоизбрани и богоненавистни, всички са равни пред Господ. Идеите на Кирил и Методий са светъл лъч за епохата на ранното Средновековие, когато човешката личност започва да търси правото си на свободно развитие и самостоятелен път.
Езикът на Кирило-Методиевите книги става четвърти културен език. Наред със „ свещения” латински език зазвучава и славянският.
На своя смъртен одър Кирил – славянският първоучител не мисли за земното си величие, а за бъдещето на своето дело. Затова неговият завет към брат му Методий и към последователите им е да защитават постигнатото и да продължават да възхваляват името на Бог на славянски език.
„ Гребете, братя, към България!” – е последният завет на Методий към учениците му. И те идват. И са посрещнати не само с почести и дарове, а са впрегнати в едно велико дело – създават книжовни центрове в Плиска, Преслав и Охрид. Трескаво заработва цяла плеяда от писатели: Константин Преславски, Черноризец Храбър, Йоан Екзарх и самият цар Симеон. Започва златният век на България. И тръгват българските книги, украсени с винетки и плетеници, със златни и сребърни обкови към славянските земи. Старобългарският език става класически за славянските народи. България се превръща в първата европейска държава през Средновековието, въвела говоримия език за официален, която дълго време играе ролята на водещ културен и книжовен център за останалите славянски народи.
Затова със заслужена гордост народният поет Иван Вазов казва:
„ Че и ний сме дали нещо на света
и на вси словени книги да четат.”
24 май е празник какъвто нямат другите народи по света-празник на писмеността, просветата, културата.Празник на духовното извисяване,на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.
24 май – най-българският празник!

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™