четвъртък, 24 май, 2018
0

Тютюнът като бюлетина

Не ни е страх от „Атака“, а дали тютюнът ще отиде на кино. Това казват повечето мюсюлмани от Родопите, щом стане въпрос за последните ексцесии пред джамията „Баня баши“ на пъпа на София. Който гарантира поминъка на хората, той ще спечели и изборите, обясняват на пазара в Кърджали. Градът е считан за крепост на Доган, но наскоро в съседния Джебел десант направиха бунтарите Касим Дал и Корман Исмаилов. Преди формулата беше ясна и проста: ДПС държи ключа за „Булгартабак“ и гарантира държавните субсидии за тютюна. Това пък осигурява гласовете под строй за Доган. Сега обаче филмът изглежда друг. Дълго протаканата продажба на „Булгартабак“ е на път да се случи. Брюксел пък натиска държавата да спре да крепи тютюнджийството. Това обаче едва ли ще се случи точно преди избори. Според условията за приватизация новият купувач на „Булгартабак“ ще бъде не този, който даде най-висока цена, а онзи, който гарантира, че ще продължи да изкупува родния тютюн. Така ГЕРБ и опонентите на Доган могат да му отнемат ореола на месия за местните хора, коментират в партийните щабове.

От години картината в Източните Родопи през май е една и съща. По малките нивички приведени стопани търпеливо бучат земята с шишове и самоделни мечове и разсаждат тютюн.
„Между 18 и 24 хиляди коренчета се събират на един декар“, обяснява Айгюл Ахмедова от Крумовград, докато спира да отдъхне за минутка. Нейната нива се намира до река Крумовица, съвсем близо до града. Айгюл казва, че ориенталският тютюн тип „Крумовград“ е капризен като малко дете, а гледането му изобщо не е евтино и приятно. Оре се, копае се, сее се, тори се, полива се, бере се, ниже се, суши се и се балира. Неколкократната оран и копаенето на лехи излизат по 20 лв. на декар, 10 лв. пък струва поливката, а напоследък отново е поскъпнала амониевата селитра. Земеделската надница в този край е скромна – 20 лева, но и тя тежи върху дрипавия бюджет на тютюнджиите.
От цялото удоволствие се получават около 150 килограма басма от декар. Приключилата изкупна кампания родопчани ще запомнят като най-кошмарната. Вързаните с договори за прибиране на реколтата селяни бяха изнервени първо от късното начало на изкупуването – през януари вместо през ноември. Заедно с това фирмите наложиха на тютюнджиите ниски цени, знаейки, че стоката им вече почва да мухлясва и ферментира по мазетата. Социалното напрежение ескалира, дори общинските кметове проведоха специална кризисна среща с компаниите, повечето от които са чуждестранни, за да ги убедят да не притискат земеделците.
„Хората плачеха, като даваха тютюна за 2-3 лв. на килограм“, разказва общински съветник от Крумовград. Миналата година средната цена на килограм беше 4,50 лв., а още толкова селяните получиха като помощ от държавата. Сега освен подбитата цена на билката те ще получат и намалени национални доплащания – между два и три лева на килограм, или общо 70 милиона за целия бранш.
Тютюнопроизводството в страната разцъфтя през последните десет години,
когато в изпълнителната власт се настани ДПС
Помощта се увеличи от 40-50 стотинки през 2001 г. до 4,20 лв. на кг през 2009 г., припомни депутатът от движението Юнал Тасим. Закономерно скочиха и добивите – от 30 до над 50 хиляди тона годишно. От последната реколта обаче „Булгартабак“ е изкупил 2317 тона басма, 514 тона от сорта „Каба кулак“ и 973 тона „Бърлей“. Малкото количество подсказва, че отглеждащите ориенталски тютюн 50 хиляди земеделци в Родопите обаче няма да бъдат засегнати особено от приватизацията на тютюневия холдинг. Държавният гигант всъщност изкупува под 15 на сто от тяхната продукция. „В планината се отглеждат уникалните ориенталски тютюневи сортове. Те са нещо като подправката в цигарите, без тях папиросата няма вкус. Независимо че в пъти се сви световното производство на цигари – някъде от порядъка на 30 млн. тона, за българския тютюн, ръчно произведен в района на Родопите, винаги ще има пазар“, обясни наскоро доц. д-р Огнян Буюклиев от Института по аграрна икономика. Всички цигари на концерна „Филип Морис“, производител на „Марлборо“, съдържат в себе си расъл по крумовградските баири тютюн. Наскоро на заседание на кабинета земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че „Филип Морис“ е отправил оферта да изкупи цялата реколта от ориенталски тютюн за 10 години напред. Най-големите изкупвачи у нас вече са чуждестранни играчи – „Сокотаб“, „Алайънс Уан Табако“, „Миссириан“, „Михайлидис“ и „Силвър Сан“. Миналия месец парламентът либерализира пазара на тютюн и вече земеделците ще могат свободно да се договарят с изкупвачите, вместо задължително да бъдат обвързани с договори. Още е спорно как ще повлияе законовата промяна, БСП и ДПС се противопоставиха, но според някои производители това може ги спаси от извиването на ръце от страна на големите фирми. Резултатът ще проличи догодина, но социалното положение в родопските общини вече е драматично. Допреди две години много от мъжете работеха като строители в големите градове и курортите у нас и в чужбина. Икономическата криза обаче удари най-силно строителния бранш вследствие на което хиляди мъже се прибраха да чоплят нивите с тютюна.
„Ако правителството спре субсидиите за тютюна, селата наоколо ще се обезлюдят“, предупреждава кметицата на Кирково Шукран Идриз. Над 80% от жителите в нейната община се прехранват с тютюна. В Кирково кризата се вижда и от местното училище. През последните години над сто деца са напуснали школото и са заминали с родителите си в чужбина на гурбет. Младите хора бягат на ята – към София, в Гърция или в Западна Европа. Идриз твърди, че в периода 2003-2007 г. двойно е намалял добивът на тютюн. Земеделците се хванали да отглеждат червена капия. Дъмпинговият внос на чушки от Македония и от Турция на цена от 30 ст. обаче срутил инициативата на родопчани. „В Кирковско други земеделски култури почти не могат да се отглеждат. Животновъдството ни също изнемогва заради скъпия фураж, ниските цени на млякото и мизерни субсидии“, заключава Идриз. Понастоящем друг поминък няма, а в Кирково се добиват над 3 хиляди тона тютюн, а в цялата област – 8-9 хиляди тона. В много села други земеделски култури не виреят, а и хората недоумяват защо да заменят тютюна на малките си нивички с нещо, което по-трудно биха могли да продадат. Държавата годишно получава до 2 млрд лв. от акцизите върху цигарите, а годишните субсидии за отрасъла възлизат на 70 млн. лв.
Руслан Йорданов
Ирина Ангелова

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™