вторник, 20 март, 2018
3

Първа копка на неделно богословско училище в Кърджали

Отец Николай положи  основите на  неделно училище  към средновековния храм „Свети Йоан Предтеча“  в  Кърджали. Отецът отслужи  тържествен водосвет.  На церемонията присъстваха областният управител Иванка Таушанова и народният представител Цвета Караянчева,  миряни.

Преди година и половина храмът бе с катанец.  Аз бях пратен тук, за да го отворя. Бог направи така, че всичко да потръгне. Напъти най-малките по стъпките на вярата. Бог е милостив щом допусна година и половина по-късно да направим първа копка за дечицата, да се съгради тяхното училище, където да намират утеха, да се научат да обичат, защото нито един предмет в училище не учи на любов. Когато тя съществува и на вратата почукат злините, те ще бъдат победени, заяви отец Николай.

Проектът възприехме като мисия и затова успяхме да го подготвим в рамките на месец. На която и врата почукахме за помощ, тя се отвори за това богоугодното дело, каза областният управител Иванка Таушанова. Изграждането на неделното училище и жилище на свещеника е първата стъпка към цялостния проект за манастирския комплекс, който ще бъде разположен върху 5000 квадратни метра държавен парцел. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство и Пловдивската митрополия. Реализацията му ще позволи мястото да се развие като мащабен духовен и туристически център, добави тя.

Нямаше как да не откликнем на това дело. Когато отидохме при митрополита, той ни прие радушно и ни благослови. Важно е нашите деца да бъдат в Божия храм, защото там те могат да намерят добротата и обичта. Радвам се, че сред нас има такъв божи служител като отец Николай, каза в словото си народният представител Цвета Караянчева.

Неделното училище по вероучение ще се строи върху държавна земя в съседство с двора на комплекса. Проектът за изграждането му е изготвен от областна администрация Кърджали и одобрен от програма „Красива България”, която отпусна 100 000 лева. Изпълнението му стана възможно благодарение на дофинансиране в размер на 200 000 лева, осигурено от изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Над 100 деца посещават уроците по религия на отец Николай и се нуждаят от помещение, в което да провеждат занятията си.

Освен за обучение, новата двуетажна постройка на площ от 300 кв.м ще служи и за жилище на свещеника. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство Пловдивската митрополия. Сградата на неделното училище е част от голям архитектурен ансамбъл с площ от 5 167 кв.м., за който има готов идеен проект. Реализацията му ще позволи мястото да се развие като мащабен духовен и туристически център. Комплексът ще бъде построен от  кърджалийската  фирма “Капитал – Сивов”,  спечелила търга с тайно наддаване.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    27.05.2013 at 17:23

    da ne slojat vatre ikona na gerb samo

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™