вторник, 20 март, 2018
14

Възпитаници на Електрониката премериха сили в състезание по овърклок

За първи път в ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ – Кърджали се проведе състезание по овърклок на процесори, при който работната им честота беше вдигната от нормално зададената им от производителя 2.8 Ghz до екстремната 4 Ghz, като по този начин учениците без никакви допълнителни вложения получиха процесор, който е грубо 43% по-мощен и доста по-скъп.

Овърклокингът принуждава компютъра да работи на границите на възможностите се, за което са нужни много добри знания за хардуера. Целта е така да се настроят машините, че да издържат на екстремно големите натоварвания и температури, които се получават в процеса на работа. Точно затова и този така наречен „тунинг“ е опасен и може да се стигне до повреда на компютъра, ако не се прави както трябва.
„1000 GHz“ се проведе в две основни категории – кой ще постигне най-висока стабилна честота на процесора и кой ще изкара най-много точки на тестващите програми за производителност на компютъра. Участваха ученици от 10-и, 11-и и 12-ти клас. Състезанието продължи 7 часа и беше много оспорвано. До самия край не беше ясно кой ще спечели, най-високите резултати бяха критично близки. Участниците се стремяха да повишат честотите на FSB шината, RAM паметта, PCI-E слота и множителя на процесора, както и захранващите им напрежения. Проблемът беше да се накарат машините да издържат тестовете за стабилност и бързодействие при повишена работна температура след тунинговането им. За всичко това наистина са необходими съвсем специализирани знания, които вече разграничават можещите и знаещите от тези, които могат само да инсталират Windows и разни програми. За всеобща изненада победителят и в двете категории, Георги Дамянов беше ученик от  10-клас, което явно не му попречи „да разкаже играта на батковците“. Той успя да постигне стабилно работещ компютър на честота 4 Ghz при множител на процесора 10,5 и FSB шина на 381 Mhz и изкара най-много точки на теста за стабилност и бързодействие 3DMark. И всичко това без наличието на специално охлаждане на стандартното. Програмите и методиките на тестване от учениците бяха същите, които се използват от производителите на процесори и видеокарти, същите, с които се тестват най-новите и мощни компютри в интернет, ревютата и в специализираните списания, така че всеки от участниците можеше като се прибере да тества собственият си компютър и да сравни резултатите му в интернет с хиляди други. Абсолютно същите тестове се ползват и при избор на нов компютър, процесор или видеокарта, чрез тях може да стане ясно, дали новата придобивка ще си заслужава парите и дали е разумен избор, или ви е необходимо нещо по-мощно като хардуер.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™