понеделник, 19 март, 2018
5

Представят втората част на албума „Кърджали – поглед към миналото”

Излезе от печат албумът „Кърджали – поглед към миналото”- втора част. Негови  автори са главният архитект на общината арх. Петя Назърова и уредникът в Регионалния исторически музей Василка Ташкова. На една от първите страници на изданието четем посланието на авторите: „Към кърджалийци от днешното време: Да помним миналото на нашия град и да се гордеем с развитието му!”.

Представянето на албума  ще бъде на 28 май 2015 г. от 17.30 ч. в голямата зала на НЧ „Обединение 1913”.
Миналото на Кърджали в снимки и изключително прецизни текстове към тях, е представено на 183-те страници на албума. За разлика от първото издание, в което на фокус бяха сградите, градоустройството и развитието на града през годините, сега в центъра на вниманието ни са хората, строителите в по-широкия смисъл на тази дума, „създателите”, както ги нарича арх. Назърова. Тези, които са изградили държавната администрация, здравеопазването, учебното дело, културно-просветните дружества и т.н. Освен хронологично, материалите в албума са подредени и тематично.
По думите на арх. Назърова първоначалната идея била втората част на албума да обхване периода от освобождението на Кърджали до 50-те години, когато започва и се развива индустриализацията на града. „Събрахме много повече снимки от обема на изданието. Това наложи ограничаване на отразявания период и за това се спряхме до 40-те години на ХХ век. Албумът не претендира за пълно отразяване на историята на Кърджали. Това са само част от съхранените през годините снимки и посланията, които те носят. Вероятно още много ценни неща се пазят по домовете, но и в този обем изданието осветява началото на създаването на града ни и тези, които са поставяли основите.”, казва арх. Назърова.
Тя благодари на всички, които са предоставили снимков материал – РИМ, ДА, архив на вестник „24 часа” и десетки представители на стари родове, както и на спонсорите на изданието.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени