сряда, 21 март, 2018
7

Изложба разказва за старите занаятчии от Одрин

Одрин е известен с богатото си наследство от занаяти и майсторски практики. Много организации и личности се грижат да бъде съхранена историята на местните занаяти, както и да се възстановят старите майсторски практики като част от културно-историческата памет на града. Администрацията в Одрин прилага модерна стратегия за маркетинг и опазване на местното разнообразие от занаяти. През 1955 г. в Одрин е създадена Камара на занаятите, в която членуват около 15 000 търговци и майстори-занаятчии. Камарата осигурява експертна помощ при юридически и административни процедури за регистрации, обучения и посреднически услуги, и поддържа подробни регистри на майстори, калфи, чираци и търговски вериги, които работят с такава продукция.
Дружеството на фотографите в Одрин (EFOD – EDİRNE FOTOĞRAF SANAT DERNEĞİ) си поставя амбициозната задача да срещне „на живо” съвременната публика с богатата история на занаятите и нейните носители. Във фото- изследването се включват 11 професионалисти и любители фотографи, и за няколко месеца те правят фотосесии с 41 от най-старите одрински майстори. Изложбата е подготвена за церемонията по подписване на Договора за побратимяване на общините Одрин и Кърджали през април т.г. и гостува за първи път в Кърджали за тазгодишното издание на „Мултикултурният град”. 11-те автори ще представят на 30 май от 18 ч. в Арт галерия Кръг впечатляващата колективна експозиция, в която ще видим палитра от живота и изкуството на 41 майстори – халваджии, кожари, каменоделци, музиканти кларнетчии, юрганджии и часовникари, медникари и стъклари, производители на бонбони и курабии, на плодови сапуни и сандъци за чеизи, както и на майстори, които работят по технологията „едирнекари” (рисуване с боя и лак върху кожа, текстил и дърво).
За двудневната програма на гостите в Кърджали Арт движение Кръг организира серия предварителни срещи въз основа на собствено изследване на тукашни майсторски практики и запазени занаяти. Амбициозната задача на партньорите е изложбата да има продължение под заглавие „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали”. За гостуването на експозицията официална информация и покани са изпратени на кмета на Одрин Реджеп Гюркан и на неговата заместничка  Чидем Гегеолу. Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис ще открие събитието.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™