сряда, 21 март, 2018
5

Безплатно изследваха кръвната захар на кърджалийци

Не е лошо и здравият човек поне веднъж годишно да се изследва, препоръча Кирил Илиев, областен координатор на болните от диабет за Смолянска и Кърджалийска област

Много кърджалийци се възползваха от безплатно изследване на кръвната захар, организирано от Асоциация „Диабет“. Хората със завишени показатели бяха консултирани и насочени към ендокринолог. Изследването бе направено с най- ново поколение глюкомери на фармацевтичната компания „Абат“.

„Всички, които желаят или имат съмнения е добре да се изследват. Не е лошо и здравият човек поне 1 път годишно да се изследва, защото има хора, които носят това заболяване, но не знаят и разбират за него, когато е в напреднал стадий и лечението е по –трудно“, каза още Кирил Илиев, областен координатор на болните от диабет за Смолянска и Кърджалийска област.
Кирил Илиев съобщи, че вече и в България се внасят т. нар. инсулинови помпи на американска фирма, което е много добър вариант за най- малките пациенти, защото не се бие инсулин, а тази помпа се поставя и команда инсулиновите нужди на малките пациенти.

От Асоциация „Диабет“ настояват безплатни глюкомери да се полагат не само на инсулинозависими пациенти, а и за тези с втори тип диабет, да се завиши броят на тест лентите, а също инсулиновите помпи да бъдат по здравна каса.
В Сдружението на диабетиците в Кърджали членуват над 90 души, но по данни на здравна каса и лични лекари в региона има доста диабетици.

 standartnews.com

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени