понеделник, 23 април, 2018
0

Голям интерес на кърджалийци към програмата за развитие на селските раони

Областният информационен център отчете дейността си за първите месеци на 2015

Всеки трети, посетил Областния информационен център в Кърджали, се интересува от новите схеми за финансиране по ОП“Развитие на селските райони“ . През изтеклите пет месеца на 2015 год. констатираме, че сме разпознаваеми и търсени. За два месеца бяха анкетирани 291 души от област Кърджали. Присъствалите на нашите събития са 744 , а 182 са посетили офиса с конкретни въпроси, на които е отговорено от експертите. През първите години посещенията и заинтересованите са били в рамките на 700-800 човека годишно, а само за периода януари – май т. г., интерес към центъра, европейските средства и оперативните програми са проявили 1217 човека от община Кърджали и от региона. Това съобщи на пресконференция Дора Христова, директор на Областния информационен център.

Участваха също кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и Надежда Цветкова, началник отдел ”Управление на проекти”. Дора Христова коментира, че новото в работата на центъра е разширяване на дейността в партньорство с други структури и институции. Общините – Кирково, Крумовград, Момчилград, Черноочене, Джебел и Ардино са посетени по три пъти с национални и регионални информационни дни. Бе отчетено, че ОИЦ среща подкрепа във всяка община и има добро сътрудничеството с общинските администрации. За втори път в рамките на петте месеца ОИЦ-Кърджали ще извърши и логистичната подкрепа на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Центърът има готовност да презентира всички отворени схеми по новите оперативни програми и предостави информацията на всеки потребител.

До момента са публикувани 81 материала, отнасящи се до ползването на Европейските средства и реализирането на проекти, а събитията са 35.

„Категорично можем да кажем, че се забелязва търсене на актуална информация от страна на жителите на областта към усвояването на средствата от ЕС. Най-голям интерес има към сферата на социалните услуги. 41% от анкетираните искат подобренията да засягат социални дейности, 30% държат реализирането на средства да става в инфраструктурни обекти, всички останали 29% разчитат на програмата за развитие на човешките ресурси.Както винаги най – силен е интересът към ОП „Развитие на селските райони”, посочи още Дора Христова и подчерта готовността на екипа на ОИЦ да обучава хората да кандидатстват по електронен път по оперативните програми. До момента ОИЦ-Кърджали е участвал в три национални инициативи за популяризиране на европейските политики, като само в последната пряко са се включили 160 души от областта.Работата на ОИЦ-Кърджали продължава като в края на годината през месец ноември предстои още една мащабна национална инициатива, а проектът ще приключи след поредица от нови информационни дни във всяка една от седемте общини. На пресконференцията бе напомнено за фотоконкурса „Направи селфи с европроект”. Най-добрите участници, които публикуват своя снимка с проект, финансиран с евросредства, ще спечелят награди, а голямата е пътуване до Брюксел.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™