петък, 23 март, 2018
117

Албумът „Кърджали – поглед към миналото” – разказ за хората от нашия град, съградили основите му

Представянето на втората част на албума „Кърджали – поглед към миналото” в салона на читалище „Обединение” възкреси спомените за стария Кърджали и неговите жители. Негови автори са архитект Петя Назърова и историкът Василка Ташкова. Първата част излезе по повод стогодишнината от освобождението на Кърджали и бе наречена условно от авторския тандем „Създаденото”. Втората част акцентира върху „Създателите” и разказва в снимки историята на Кърджали от освобождението му до 40-те години на ХХ век.
Това е разказ за хората от нашия град, съградили неговите основи. От страниците ни гледат ни първият учител, първият лекар, първият книжар.Показани са десетки фотоси, извадени от сандъците на родителите ни, каза при представянето на книгата Валентина Иванова.
Избрахме да представим нашата книга на този ден, като тържествен завършек на майските празници, като жест на уважение към създателите на града ни. Смятаме,че основите на съграденото от нас са здрави, зданието ще издържи много години. Когато започнахме първата книга не знаехме с какво се захващаме. Сега си даваме сметка, че сме запълнили една празнина, знаем, че хората имат голяма нужда от това.
Нашата награда е в това, че на все повече обществени места и календари се поставят издирени от нас снимки, заяви архитект Петя Назърова.
Тя подчерта, че на призива, повторно отправен към кърджалийци , са получили снимки за три отделни издания . Назърова благодари за съдействието на служителите от Държавния архив и Регионалния исторически музей.
Петяя Назърова открои три главни събития в историята на Кърджали – Освобождението,преселението на тракийци и и индустриализацията на града. Ние сме засегнали първите две събития, третият период – изграждането на новите предприятия и пристигането на много млади хора, е една голяма тема. Искрено се надявам, че присъстващите тук младежи, ще имат задача да представят този период, те могат да направят непредубеден прочит на тази част от историята на града ни, добави тя.
Да ме прощават мъжете в залата, но когато две дами се ангажират с нещо, крайният резултат е ясен. Късмет е, че се срещнахме с Василка Ташкова. За нея няма тайни в развитието на различни моменти от живота на града. Аз пък като наследник на стари тракийски родове, моя и на съпруга ми, имах доверието на съгражданите си. Заедно успахме да впрегне нашата енергия и воля и да ви представим това издание.А,че това е божа работа, личеше отвсякъде. Че делото е благородно, усещахме непрекъснато, каза арх. Петя Назърова.
Тя бе категорична, че без спонсорите им, това е щяло да остане само едно тяхно емоционално занятие и благодари на 10-те организации и фирми, дарили средства за изданието. С тяхна помощ можахме да представим хората, създали от нищото този град, понесъл след години славата на Източните Родопи, добави Назърова. И добави, че втората част на албума „Кърджали – поглед към миналото” ще влезе като подарък в 1000 кърджалийски домове, колкото е и тиражът му.
Спасихме от погиване и изкарахме на бял свят изключителни сведения за дедите ни. Албумът не претендира за пълно отразяване на историята на Кърджали. Това са само част от съхранените през годините снимки. Вероятно още много ценни неща се пазят по домовете. Но и в този обем, той осветява началото на създаването на града ни и тези, които са поставили основите му. Не правим политически анализи и обобщения, не даваме оценки, само отразяваме събитията, добави Назърова.
Днес заставаме пред вас с чувството на достойно изпълнена мисия и дълг към дедите, на спазен завет и напомняме: Никой и нищо не трябва да бъде забравено, каза още арх. Петя Назърова.
Василка Ташкова представи историческото развитие на Кърджали след Освобождението до края на Втората световна война – неговото административно изграждане, първите кметове,общински съветници,народни представители . Върна присъстващите в залата в онова време, когато от 120 000 жители на областта 103 000 били неграмотни и живеели в крайна мизерия, когато след Освобождението се изграждат училища, читалище, културно-просветни дружества. Разказа как през двадесетте години на миналия век в града е имало 700 занаятчии,380 търговци и над 2000 души, работещи в тютюневите складове.
Василка Ташкова бе категорична, че без съдействието на общината, Кърджали няма да има своя писана история. Тя посочи,че има добри специалисти в музея,архива и библиотеката, които могат да обединят усилия в написването на общ труд. И добави, че още през 1931г. общината е заделила средства за написване на история, но начинанието се провалило.
Община Кърджали е готова да финансира написването на история на града, отговори кметът Хасан Азис. Той заяви, че могат да се отделят средства за провеждане на научни конференции, които да предшестват написването на историята на града. Градоначалникът определи представянето на книгата като един празник за всички онези, които обичат града си. Двете авторки се допълват взаимно и показват отличен поглед към историята, добави той.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    30.05.2015 at 09:59

    Къде можем да намерим албума

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™