неделя, 24 юни, 2018
0

Ще пътуваме ли през септември по нов път към границата с Гърция?

Пътят за Маказа е един от болните за родопчани. Докато  гърците  с години бавят своята част от шосето и все отлагат откриването на граничния участък,  при нас  отдавна приключи строителството на  пътя от границата до село Подкова. И сега си имаме път за никъде. Последното обещание на  съседите е за юни. Ще видим дали ще го спазят. Напредва и  строителството на участъка от  разклона за Джебел до Подкова,  част  от втория лот на пътя Кърджали – Подкова – Маказа пътя. Все още има  доста работа по него и местните  хора не вярват той да стане  през септември, както бе обявено при  първата копка от тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Асфалтиран  е участък от   моста на Читак  в посока

село Градинка.  Асфалт е положен  на  платно от  шосето от спирка „Джебел“  до  към моста. Той  беше  уширен,  бяха смъкнати  големи участъци от  скалите, за да може пътят да стане   6 метра.  Асфалт има  и  на моста на Читак дере, който  е с внушителната дължина  от 100 метра и височина  около 11 м. Машини работят на  няколко места по трасето. Все още не е положен асфалтът  по отсечката от моста до  село Градинка.   Бави   се работата   в участъка  под село Върбен,  където изместване коритото на реката се е наложило препроектиране на моста.

32 млн. евро  са отпуснати  за строителството на вторият лот на пътя

Кърджали-Подкова – Маказа , финансирането е  по ОП „Транспорт”,  срокът за завършването му е септември 2013 г.

Новият участък, който се строи е с дължина 24,2 км от Джебел до Подкова, включва и изграждането на 2,3 км пътна връзка за  село Фотиново.    99 водостока, 6 моста, 2 селскостопански надлеза и 9 кръстовища са включени в новото строителство .  Общинският съвет в Момчилград  взе решение да се изгради и пътна връзка  на  града с новостроящия се път.  Проектът  е готов. Началото  на връзката е  кръговото

кръстовище на влизане в Момчилград от Кърджали , продължава  в дясно по ул. „Генерал Генов”, ще  пресича надлез над ж.п. линията Кърджали – Подкова.  Над Върбица ще бъде изграден нов мост, който ще свърже  шосето  с  махала Градинка  и  оттам  с международния път.

Строителството е възложено на   обединение ДЗЗД “Кърджали-Подкова” ,  в което влизат „Интегрирани пътни системи” АД, София; “Пътстройинженеринг” АД,  Кърджали; “Пътностроителна компания ес би ес” АД,

Стара Загора и “Пътстрой” ООД, Стара Загора.  Строителният надзор на стойност 189 хил. лв. се извършва от “Пловдив инвест” АД и “Гама Сървисис” ЕООД, – София, съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Началото на  строителството и ремонта на пътя бе дадено на 1 септември 2011 г. от  тогавашния премиер Бойко Борисов.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™