понеделник, 19 март, 2018
19

Спор в Общинския съвет в Момчилград за газопровода от Гърция, кметове се обявиха против

Даването  на предварително съгласие за преминаването на трасето на газопровода  между Гърция и България през земеделски земи от общинския поземлен фонд на община Момчилград предизвика днес  оживени дебати в местния парламент на родопския град.  С 22 “ за“ и четирима въздържали се бе прието такова съгласие все пак да бъде дадено. Обсъждането  бе отложено  от предишното заседание през април , заради  необходимостта от повече информация. На днешната сесия присъства  Кирил Димитров , пълномощник на гръцко-българската проектна компания  „Ай Си Джи Би“ (ICGB AD), която трябва да проектира, изгради и експлоатира газовата междусистемна връзка Гърция – България.

Той поясни, че  целта е свързването  на двете газопреносни мрежи на България и  Гърция. Тръбата тръгва от Комотини, преминава през Маказа, на територията на България  пресича  три области до село Загоре,където се свързва с   нашия газопровод. 100 %  е държавното  участие в строителството н газопровода  и частично  от страна на Българския енергиен холдинг, представляван от Ваньо Славейков. Такива връзки ще има с Турция и Румъния, целта е да се избегне монополизмът по отношение на  доставката на газ  в момента. През община Момчилград тръбата само преминава,  няма  предвидена  автоматична газоразпределителна станция. Тръбата е

широка 800 милиметра, минава  на не по-малко метър под земята. Досега са   фирмата е получила положително становища от останалите 8 общини, през които ще преминава газопровода. Правата на гражданите ще бъдат спазени,  ще има обществени обсъждания, всички собственици на имоти ще могат да  се запознаят  с това откъде ще мине трасето. Молбата ми е да вземете положително становище, подчерта Кирил Димитров.

Съветникът Метин Ибрям поиска да бъде  направена отбивка в  Момчилград за автоматична газоразпределителна станция, за да може и градът да се възползва от  тази суровина. Оказа се, че по проект  на територията на България такива станции ще има само в Кърджали и Димитровград. В Кърджали е предвидено изграждането  й заради  започналото газифициране на града,   и то по настояване на големи предприятия.

Кметският наместник на село Садовица Ергин Емин  поиска  от общинското ръководство да представят  пред съветниците и кметовете  хронологията  на обявяването  на процедурата по искане на съгласие за преминаване на газопровода. Заяви, че  кметовете   на села през които  ще мине тръбата с газ, не приемат и одобряват предложението.  При общественото обсъждане  на предложението през октомври миналата година не е постъпило  никакво възражение, посочи зам.-кметът Севдалин Огнянов , който проследи стъпките от страна на общината  от момента, когато е поискано съгласие от страна на фирмата –изпълнител.   Той подчерта, че на всички кметове  са били раздадени карти, на които е отразено къде ще е трасето на газопровода и се е искало  становище от собствениците  преди  да вземе решение общината. И според Огнянов нито един от кметовете не е дал становище преди обсъждането.

Възмутен съм. Имам смелостта и доблестта за застана пред вас  и да заявя, че всички тези документи  и карти  не са ни били предадени. Вие за   интересите на общината или за други интереси работите, попита Ергин Емин зам.- кмета.

Нашите хора ще ни обесят ако знаят че е имало ОВОС и ние не сме били на обсъждането, бе категоричен той.  Смятам, че общинските съветници са разумни хора и  ще преосмислят своето решение. Всичко е направено зад гъба ни и  не е съгласувано с нас, подчерта Ергин Емин.

Красимир Димитров напомни, че в  момента се гласува  минаването  на тръбата през общински имоти. През почти 4000 имота преминава газопроводът, досега това не се е случвало, бе категоричен той. Вие оспорвате решение на МОСВ. Ако не сте били уведомени, сезирайте  компетентните органи, призова той кмета на Садовица.  Всичко ще бъде направено съгласно българското законодателство, подчерта  Димитров.  Всяко едно искане от ваша страна, което  мотивирано и законосъобразно ,ще бъде прието.  Пълномощникът на „Ай Си Джи Би” АД заяви още, че докато не приключат всички процедури по обезщетяване на собствениците на земята,  фирмата не може да  започне работа по строителството на газопровода.

Общинският съветник Невин Юмерова подчерта, че  е хвърлена сянка на съмнение   по отношение вземането на решения от страна на съветниците. Излиза, че гласуваме  уговорени и  залъгвани от общината. Мога да заявя, че ако не сме поискали достатъчно аргументирани отговори , никога няма да гласуваме положително.  А аз не искам да бъда общинският съветник, който препятства такъв важен проект, добави тя.

Според Ергин Емин земите в района са маломерни, с много наследници. Хората  са останали недоволни от обезщетенията при  строителството на пътя за Маказа. Сега тази тежка техника, която ще  мине  през селата,   ще   отъпче всичко и  ще направи така, че трудно после земите ще бъдат обработвани.

Имаме свое  мнение, задаваме въпроси  имаме съвест и решаваме как да гласуваме, каза председателят  на Общинския съвет Сунай Хасан.

Наложи се да бъде обявена почивка, в което  да обсъдят  какво  да бъде  предложението, което  да бъде гласувано от Общинския съвет. Стигна се до решението  да бъде дадено предварително съгласие за преминаването на трасето на Междусистемна газопроводна връзка между Гърция и България през земеделски земи от общинския поземлен фонд, местни и полски пътища. И се добави  втора част, в която се казва, че  общинският съвет дава съгласие,   ако има предложения  за изменения по трасето, те  да бъдат коригирани от кметовете на населени места.

 

 

5 коментара

5 коментара

 1. Анонимен...

  30.05.2013 at 20:57

  nqkoi ako ima informacia da dava

  0
 2. Анонимен...

  30.05.2013 at 20:56

  kakav e tozi gazoprovod nishto ne sme chuli

  0
 3. Анонимен...

  30.05.2013 at 20:33

  imat te, nishto nqmat

  0
 4. Анонимен...

  30.05.2013 at 20:18

  хората си имат мнение, не са като другите общини

  0
 5. Анонимен...

  30.05.2013 at 20:09

  bravo be, a si misleh che v momchilgrad vsi4o se reshava predvaritelno

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™