неделя, 18 март, 2018
10

Честит празник на всички деца!

Всеки един от нас някога е бил дете. В официалния смисъл на думата – човек между раждането и пубертета,  а в  неофициалния – някои от нас все още са. Днешният ден е празник за всички деца!

Денят на детето е един от най-рано учредените международни празници. Защо детето има специален ден за празнуване? Поради своята уязвимост и крехкост на този първи етап от живота си, всяка личност има нужда от специални грижи, помощ, подкрепа и отношение, без които не би могла да се превърне в пълноценен човек. Осъзнавайки това, през 1924 година Обществото на народите се събира на специална среща в Женева и приема Декларация за правата на детето. В нея за пръв път се декларира по категоричен начин, че поради своята физическа, емоционална и умствена незрялост детето се нуждае от грижи, защита и права до настъпването на своята зрялост. В Декларацията пише още, че човечеството е длъжно да даде на детето всичко най-добро, което има и да му даде възможност да се развива пълноценно.

На следващата година се провежда първата Световна конференция за благосъстоянието на децата. Петдесет и четири страни подписват съставената година по-рано Декларация за правата на децата и определят 1 юни за Международен ден на детето. Датата не е избрана случайно. На този ден през същата година консулът на Китай в Сан Франциско събира стотици сираци и организира за тях празненство.

България празнува 1 юни от 1950 година.

Честит празник на всички деца!

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™