петък, 25 май, 2018
0

Ботевци отново с национални награди

Айтач Исмаил и Таня Абаджиева с отличия за поезия, посветена на гениалния поет и революционер Христо Ботев

Празнична поредица от добри новини за изключителни постижения в литературата и родното слово е с адрес ГПЧЕ „Христо Ботев“ град Кърджали. В Деня на славянската писменост и култура 24 май ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“ дадоха поредния повод за гордост. След успехите на абитуриентите Боян Каменов и Тодор Боюклиев, които заслужено участваха и се класираха на челни места в Националния кръг на олимпиадата по български език и литература, достойно се представят и техните наследници от Гимназията поредната национална награда за литература е на Айтач Исмаил  – второ място за поезия и Таня Абаджиева с поощрителна награда в същия раздел и възрастова група. Заслуга за успехите на учениците имат и техните учители, които не само водят ботевци по пътя на познанието, но и ги изграждат като силни и амбициозни личности.

Доказателство за това е поредното успешно представяне на гимназистите на Националния конкурс за написване на стихотворение и есе

„Живеем в земята на Ботев“. Като ежегоден участник в конкурса ГПЧЕ  „Христо Ботев“ спечели награда – грамота за най-активен участник. Традиционно младите творци от Езиковата гимназия, вдъхновени от делото на своя патрон, създават стихове и пишат есета, които впечатляват със своята искреност, почит и уважение към делото и саможертвата на поета-революционер. И тази година ботевци се включиха с ентусиазъм в националната надпревара и от ГПЧЕ „Христо Ботев“ бяха изпратени  над 20 произведения.

В навечерието на патронния празник на Гимназията младите таланти представиха повече от блестящо своето училище и доказаха,че познават заветите на Ботев и спазват положената клетва за принадлежност към гимназията и за съхраняване на националната памет за достойните българи. Силата, с която Ботев присъства в националния пантеон на безсмъртието, спомага за укрепване на духа, патриотизма и българщината в младото поколение.

Конкурсът е част от културните прояви, които се посвещават на 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. За наградите в юбилейното му издание се състезават над 220 есета и стихотворения. Отличените творби от Националния литературен конкурс “Живеем в земята на Ботев”  ще бъдат включени в литературния алманах  “Околчица”, издаван всяка година по време на Ботевите дни.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™