петък, 25 май, 2018
0

Зона „Култура“ завладява територията на бившите тютюневи складове в Кърджали

                                                                                   На 3 юни (петък) една наистина необикновена среща между култури ще се състои в джамията в Кърджали. Арт движение Кръг ще представи сутринта от 10 ч. пред гости, млади хора и вярващи мюсюлмани своето изследване на тема „Дух и величие на османската архитектурна традиция в България”, в което са включени архиви, документи и информация за повече 20 джамии, мостове, тюрбета, кервансарии в България, както и за архитектурното наследство на най-великия османски архитект Мимар Синан (1488-1549). Някои от проектите му у нас (напр. Черната джамия, днешна църква „Св. Седмочисленици”) са осъществени, когато той е бил 39-годишен. Най-големите и забележителни османски паметници в България са: Томбул джамия в Шумен, Джумая джамия в Пловдив, “Баня баши” джамия и Имарет джамия в София, Свиленградският мост, Кервансараят в Харманли, Тюрбето на Ак Язълъ Баба, Тюрбето на Демир Баба. През османския период само в София има между 50 и 84 джамии.

Арт движение Кръг ще направи и втора презентация на тема „Кратки бележки и фотографии за най-старите еврейски молитвени храмове в България”, илюстрирано с документални фотоси за състоянието на храмовете днес от четирима фотографи от фотоклуб „Шалом” – Зафер Галибов, Зелма Михаел, Веска Коен и Сами Коен. Представянето на исторически данни за еврейските молитвени храмове в мюсюлмански молитвен храм е уникално събитие и ще се случи за първи път в България.

На 4 юни (събота) от 19 ч. в алтернативното арт пространство на бившите Тютюневи складове екипът на Кръг и приятели откриват концерт на млади и не толкова млади изпълнители под надслов „Зона Култура”.  Концертът се посвещава на рождения ден на кап. Георги Георгиев, роден в Кърджали преди 81 години, и на 40-годишнината от началото на неговото околосветско плаване с яхтата „Кор Кароли” – „плаване, което промени киловото ветроходство в България“. На 24 април 1976 г. от варненското пристанище е тръгнала 30-футовата яхта „Кор Кароли“, вписана по-­късно заедно с шкипера си кап. Г. Георгиев и постижението му – 202 дни около света, в Книгата на рекордите „Гинес“. Той е единственият кърджалиец, рекордьор на „Гинес”.

2-метрова инсталация на яхта ще украсява импровизираната „сцена” в Тютюневите складове. В програмата са включени младежките рок групи „Окото на тигъра” и „Звезден миг”, 10 китаристи, китаристът на първия български кънтри бенд „Сплав” Станко Костадинов и неговите талантливи ученици, поетът Иво Георгиев като китарист, авторски композиции на Светла Иванова, кавъри на световни рокхитове в изпълнение на Златина Точкова и Ивана Гачева, а дори детската формация „Съни” с танз като поздрав към всички участници. Същият ден организаторите от Арт движение Кръг ще поставят венец на паметника на кап. Георги Георгиев в градската градина.

Инициативата “Мултикултурният град”-2016 ще завърши на 10 юни с монтиране на голямо рекламно пано с архивни материали от мултикултурната памет на Кърджали на Пазара на производителите.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™