петък, 23 март, 2018
26

„Илиева нива” 2013 започна с поход „По стъпките на спасенето”

Десетки тракийци от цялата страна се включха в третия фнален етап на похода „По стъпките на спасението”  от с. Планинец до Илиева нива. Походът сложи началото на днешните мероприятия по повод Национален младежки тракийски събор „Илиева нива” и 100 години от балканските войни.

7 потомци на тракийци се осмелиха да преминат по целия маршрут на похода, който стартира на 30 май 2013 г. от връх Орлов кладенец ( Коджаеле) през с. Горни юруци (Горно Юруклер) до с. Гугутка (Арнауткьой), продължи на 31 май от  с. Гугутка  през с. Пъстроок (Алагьозлер) до с. Планинец (Джебилер) и завърши на 1 юни от с. Планинец (Джебилер) до параклиса „Света Петка” на мемориален комплекс  „Илиева нива”.

Домакини на събитието кметът на Община Ивайловград Диана Овчарова и председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов приветстваха събралите се да преклонят глава и положат цвете в памет на жестоко избитите над 200 тракийчета. Актьорите от хасковски драматичен театър „Иван Димов” Стефан Цирков и Иванка Шекерова просълзиха присъстващите с изпълнене на стихове от вазовата „Епопея на забравените”.

Мероприятията по повод НМТС „Илиева нива” 2013 и 100 години от Балканските войни включваха презентация по повод 150 години от рождението на академик Любомир Милетич и 100 години от разорението на тракийските българи, представена от ученици от СОУ „Христо Ботев“ Ивайловград на 31 май.

В същия ден бяха предсавени книгите „Балканската война“ на академик Георги Марков и „Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923)“ на член кореспондент Стоян Райчевски. Промоция на последното осъвременено издание на книгата на академик Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи през 1913 г.“. За книгите говори Иван Гранитски, собственик на издателство „Захарий Стоянов“.

Честванята завършиха на площада в Ивайловград с невероятния спектакъл „България през вековете” на ансамбъл „Българе” и тържествена заря в памет на загиналите.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™