неделя, 24 юни, 2018
0

Кърджали се поклони пред делото на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Кърджалийци почетоха 139-годишнината от гибелта на бореца за независимостта на България, поетът Христо Ботев и на загиналите за свободата. Те се поклониха и поднесоха венци и цветя през паметника на Освободителите в градската градина.
Почитта си към делото на революционера отдадоха депутатите Цвета Караянчева и Мустафа Ахмед, областният управител Илия Илиев, кметът на Кърджали Хасан Азис, представители на институции и политически партии.
На 2 юни съдбата отреди възможността за сбъдването на Ботевите мечти и молитви: „Подкрепи и мен ръката, та кога възстане робът в редовете на борбата, да си найда и аз гробът“. Трудно е да се добави нещо повече към образа на Христо Ботев, към онова, което написаното за него. Годините обаче доказаха, че Ботев не се побира в тесните кабинетни рамки, каза в словото си кметът Хасан Азис. Ако Ботев го нямаше по друг начин щяха да звучат понятията саможертва, себеотрицание, национално достойнство и самочувствие. Затова Ботев не е част от историята, Ботев е част от вечността, Ботев е нашето слово, Ботев е в родовата ни памет, той е в националното ни самосъзнание, един от най ярките критерии и мерило за нравствените стойности както на Възрожденската епоха така и на нашето съвремие.
Отдавайки почит към Христо Ботев неизменно се прекланяме пред неговите четници и съратници, пред браилските хъшове и поборниците за национално освобождение, добави градоначалникът.
На този ден изразяваме признателността си към всички, загинали за свободата и независимостта на България, към всички , които с цената на много жертви, с цената на личната саможертва дадоха път, за да се появи отново на европейската политическа карта.
Убеден съм, че можем също като него да с твърдост и последователност, с гордост и плам да обичаме свето отечество и да работим за неговото добруване, заяви Хасан Азис.
Днешният ден не е просто време за свидни синовни спомени и признателност , днешният ден е нашето най-голямо мерило за стойността което правим ние днес, потомците на Ботев
Скланяйки глава в знак на признателност сме длъжни да си припомним и да поемем и да понесем онзи родолюбив възглас на Ботевите четници: „Да живее България“, призова кметът на Кърджали.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™