петък, 23 март, 2018
15

„Познавам ли моята България”

На 1 юни  в СОУ „П. Р. Славейков”  се проведе интерактивното образователно състезание „Познавам ли моята България”. Негови организатори бяха методическото обединение „История и география”  в СОУ „П.Р.Славейков” Кърджали и Сдружение „Моята България”, по идея на госпожа Надежда Тодорова, преподавател по география в училището. Ученици от 5 и 6 клас, разделени в 5 отбора, премериха знанията си по география и история, като търсеха отговори на много интересни въпроси. Съревнованието премина в 3 кръга, оценявани от жури  в състав: А. Димитрова – ст. експерт „Средно образование” в общинска администрация, Кр. Духова – уредник в Регионалния исторически музей Кърджали и М. Белева – учител по география в СОУ „П. Р. Славейков”.  Игрално поле на атратктивното състезание „Познавам ли моята България” беше гигантска карта на страната ни, върху която участниците поставяха оригинални триизмерни хартиени макети на различни забележителности.

Най-забавен за участниците бе  първи кръг, в който отборите трябваше да представят по интересен начин обект от своето родно място – с мултимедийна презентация,  изработено табло, събрани снимки, разказани легенди, представяне на дрехи, характерни за епохата, танц и т.н. В следващия кръг състезателите „пътуваха” по определен маршрут по голямата карта на България  и се спираха на всяка забележителност. Състезател от отбора поставяше върху картата макета на тази забележителност и разказваше  за нея. В последния кръг участниците проявиха своята наблюдателност и бързина, като сглобиха пъзел от снимки на изтегления от тях обект. След това трябваше да намерят макета на обекта и заедно със сглобения пъзел да ги поставят на точното място върху картата. Първенец в играта стана отбор „Татул” – 6б клас от училището-организатор, второто място бе за отбор „Делта” – 5б клас,  а отбор „Ахрида” /6 клас/  е на трето място. След тях се подредиха шестокласниците от отбори „Орфей” и „Арда”. Победителите получиха специални награди, а на всички останали състезатели бяха връчени грамоти за участие и  поощрителни награди.

Надежда Тодорова сподели, че мероприятието цели да събуди интереса на децата към културно-историческото наследство и природните забележителности на България, да обогати познанията им и да повиши националното им самочувствие и любовта им към нашата родина. Това е начин да пазим добрите традиции на българското училище и неговата възпитателна кауза. В своята дългогодишна работа с учениците преподавателката винаги е успявала да провокира творческите умения на своите възпитаници.

 

 

 

 

 

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™