неделя, 24 юни, 2018
0

И кърджалийци в списъците на властимащите с депозити в КТБ

Посочени са имената на председателя на Общинският съвет в Кърджали Раиф Мустафа и синът му, бившият зам.-кмет Васил Бобеков и съпругата му, както и на депутата Неджми Али

Имената на председателя на Общинският съвет в Кърджали Раиф Мустафа и синът му, бившият зам.-кмет Васил Бобеков и съпругата му, както и на депутата Неджми Али са в списъците, които неправителствената организация „Ние, гражданите“ предостави на електронни медии преди ден.

В тях са лицата, свързани по някакъв начин с държавното управление, които са вложители в КТБ, както и някои организации, които са били или продължават да са близки с властта. Шефът на ДАНС, съдии, прокурори и политици от различни парламентарни групи са в списъците, публикувани часове, след като бе предложено да отпадне банковата тайна за вложителите в КТБ.
Това са списъци не на VIP, а на PEP – Politically Exposed Persons (политически важни личности), банките са задължени да ги идентифицират според закона за мерките срещу изпирането на пари. Според Вера Ахундова, председател на НПО „Ние, гражданите“ информацията в тях е 100% вярна. Екипът ми е работил от повече от година, за да събере и съпостави данните, категорична е Ахундова.
Данните в списъците не са проверени, но са предмет на сериозен обществен интерес, посочва clubz.bg.
Откроява се името на Ирена Кръстева, която е изтеглила от КТБ 114 млн. лв. на своите фирми, което се случва в рамките на 20 дни – от 31 май до 20 юни 2014 година. Личният депозит на Ирена Кръстева към май е 842 649 лева. На влога й са останали малко над 5 хил. лв., т.е. тя е „спасила“ почти цялата сума. По официален баланс на банката изтеглените суми преди затварянето на трезора, са 7,2 млрд. лева. Справката за тегления на хора от ДПС опровергава твърденията на председателя на ДПС Лютви Местан, че движението няма нищо общо с КТБ.
В този списък са много председатели на общински съвети, общински съветници и приближени до ДПС бизнесмени. Там е бившият министър от партията Емел Етем, там е и Ахмед Доган с 881 хил. лв., които обаче не е изтеглил.
Те са със сравнително малки суми. НПО „Ние, гражданите“ обаче предполага, че при отварянето на бекъпа на сървъра на банката, където се съхраняват данните преди неочакваната подмяна на магазина за пазене на информацията, ще се видят много повече лица, чиито имена, сметки, кредитни истории и т. н. са изчистени. От организацията смятат, че сметките, чиито списъци са публикувани, са само тези, които са останали след подмяната.
„Има други сметки, които ние ще очакваме прокуратурата да установи. Но всяка банка има нещо, което се нарича Disaster Center, където се пази всичко, което е ставало в банката. Призоваваме прокуратурата, понеже са извършвани нерегламентирани и незаконни операции „на ръчно управление“, да поиска този бекъп на банката“, казва Вера Ахундова от „Ние, гражданите“. 6,2 млрд. лв. са депозитите към датата на затварянето на банката. „Няма нито един случай около историята с КТБ, по който да е процедирано законно. Отказват ни гледане на делата по същество“, казва още Ахундова. Ние искаме само две неща – прозрачност и справедливост, които политиците от всички партии ни обещаха.

vip-klienti-ktb

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™