петък, 25 май, 2018
0

Изследване в Кърджали: Няма напрежение между етносите у нас

Обект на проучване са били 192 етнически българи и 160 български турци

Изследване на междуетническите нагласи и предразсъдъци сред българското етническо мнозинство и двете най-големи етнически малцинства в страната – турци и роми в три региона показва, че в страната няма емоционални нагласи, които чакат лесно запалване, но с външно влияние такива могат да бъдат предизвикани, съобщава БТА.

Изследването показва и ниски нива на агресия и високи нива на толерантност и разбиране в страната.

Част от резултатите на тригодишния научен труд бяха представени в Кърджали от екипа на проект „Динамична природа на междуетническите нагласи в България: социалнопсихологическа перспектива“.

Доц. д-р Антоанета Христова посочи, че независимо от политическите и социално-икономически проблеми, в България има добре изграден интеграционен модел. По думите й в други страни с проблемите, които имаме тук, би имало много по-голямо напрежение между етносите.

При представяне на резултатите бе уточнено, че изследването не е национално представително, а само за трите региона – Кърджали, Монтана и Стара Загора. Те са подбрани на база националното преброяване от 2011г., с критерий различното съотношение на етносите в тях. За Кърджали обект на проучване са били 192 етнически българи и 160 български турци.

Изследването е дело на Института за изследване на населението и човека, финансиран от Швейцарска фондация за научни изследвания и съфинансиран от МОН по Българо-швейцарска програма за научни изследвания.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    03.06.2016 at 13:56

    mnogo qsno che nqma da ima, horata sa svestni, ne sa kato politicite!

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™