сряда, 23 май, 2018
0

Езиковата гимназия почете своя патрон Христо Ботев

                                                                                   Патронният празник на ГПЧЕ „Христо Ботев“ град Кърджали беше тържествено отбелязан  на 2 юни.  Още в 9 ч.  в двора на Гимназията, пред паметника на гениалния поет и революционер, в минута мълчание, учители, ученици и гости почетоха паметта на героя, коленичили близо до земята родила хиляди герои. Земя, напоена с тяхната кръв, пазеща спомена за саможертвата и себеотрицанието им.

Гвардейците на училището изпълниха вълнуващ танц и се подредиха в почетен шпалир за поднасяне на венци и цветя. Чрез тях, своята почит изказаха Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“, инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали,  ръководството на Регионален исторически музей, както и господин Йорг Каснер- представител на немското посолство  и координатор за немски език в България. Фанфарната музика с ръководител Мария Митрева направи честването още по-тържествено.

Ученици от осми клас бяха подготвили рецитал, в който звучаха огнените стихове на Ботев, както и поезия за него. Госпожа Станка Вълова, старши учител по история и цивилизация, произнесе пламенно слово за героя. Думите й, развълнуваха всички и сякаш разпалиха още по-силно чувството на патриотизъм в присъстващите. Пред лика на своя патрон, учениците засвидетелстваха своето уважение и благодарност към Христо Ботев.

Директорът на Гимназията, госпожа Йорданка Чавдарова, награди със специални грамоти и предметни награди отличените участници  в обявения от Гимназията областен конкурс за есе, стихотворение и рисунка на тема“Слово, подвиг, безсмъртие“, посветен на 140 години от смъртта на гениалния поет Христо Ботев. Лауреатите от Националния конкурс „ Живеем в земята на Ботев“ прочетоха наградените си произведения. Творби- израз на признателност за несломимия ботевски дух, за ненадминатата му поезия и за безсмъртието му. Те доказаха, че младите хора носят в себе си вяра, любов и преклонение пред Отечеството.

Тържествата по повод патронния празник на училището продължиха с постановки на английския, немския, френския и българския театър , които се състояха в Музикално-драматичен театър „ Димитър Димов“ град Кърджали.

Нека пазим жив Ботевия дух!

 

 

 

 

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™