петък, 23 март, 2018
0

Министърът на образованието: Няма да има нов регламент за изучаването на турския език

Не знам кой и по каква причина беше поставен въпроса със задължителния статут на майчиния език. Това заяви пред БТВ министърът на образованието Анелия Клисарова. Няма да има никакъв нов регламент, нищо не се е променило в последните 19 години, единствено Народното събрание може да създаде задължителен статут на майчиния език, успокои министърът.

Тя припомни, че има три вида подготовка – задължителната подготовка, задължително избираемата подготовка, където влиза майчиния език и свободно избираема подготовка. За да се изучава турски език например трябва да се съберат достатъчно брой деца, мисля че бяха 10, за да се създаде нова паралелка, уточни Клисурова.  Тя съобщи, че от 1994 г. няма нови учебници по майчин език. Най-много ученици в България избирали да изучават турски, иврит, и арменски. Огромен брой обаче предпочитали Информационни технологии като ЗИП, а не майчин език, каза Клисурова.

Необходимо е учебниците по майчин език да бъдат издавани чрез Министерството на образованието, за да не се допуснат учебници, в които не се знае точно какво е съдържанието и например да се стигне до внос на помагала от чужбина. Тя отрече да възнамерява да въведе задължителна детска градина от 4-годишна възраст. Целта е децата да имат социални контакти, а не да бъдат вкарвани в класната стая, заяви Клисурова.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™