сряда, 21 март, 2018
3

Владимир Чуков: Продемократичните реформи в Турция създадоха гражданското общество

Ситуацията, което наблюдаваме в момента в Турция, е материален израз на процеси, които протичаха в турското общество от няколко години насам. Това каза в интервю за агенция „Фокус”арабистът проф. Владимир Чуков. „На последните парламентарни избори в Турция, реално се оказа, че 50%, т.е. половината от турското общество, подкрепиха Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, а останалите 50% гласуваха за други партии, т.е. те не подкрепиха Ердоган. Ако трябва да бъдем чести Ердоган преформулира, преструктурира турската държавност. На практика бяха изведени напред нови социални прослойки. Ако трябва да бъдем конкретни, Ердоган и неговата ислямистка партия анадолизираха турският обществен елит – политически, военен и икономически”, каза Чуков. По негови думи чрез управлението на Ердоган е институционализирано учението на Фетхуллах Гюлен, който на практика е реалният създател на икономическата теория на партията на Ердоган.
„Той пледира, че в една ислямска държава не е задължително да се прилагат ислямските закони в 100-процентов вид. Той пледира за демонополизация, за пълна либерализация. На практика в основите на успеха на Ердоган стои икономическия просперитет, но също така и определено преструктуриране на социалното общество”, посочи Чуков. „С течение на времето Ердоган овладя лостовете на държавата. Той елиминира тези основни негови институционални опоненти. На първо място, той маргинализира военните. На второ място, той постави на колене съдебната система, защото беше много важен негов опонент – спомняте си, преди четири години неговата партия едвам оцеля в Конституционния съд, само с един глас. С течение на времето, той взе всички лостове и тези лостове бяха реално подплатени, социологизирани от анадолизацията, от онова, което наричаме консервативния електорат на Турция”, каза още той. Според арабиста, турското общество е много ясно поляризирано – Турция на секуларизма, Турция на малцинствата. „Реално в Турция съществуват два свята: единият, който се символизира от Ердоган и неговата ислямистка партия, и всички останали. На практика онези, които са против Ердоган, безпрецедентно се обединиха. В момента виждаме на площад „Таксим” и в другите части на страната крайно леви, комунисти, еколози, ултраси, националисти, кюрди – цялата тази гама опозиционери”, каза Владимир Чуков. Според него Ердоган е наложил авторитарен модел, а икономическата мощ му е дала и политическо самочувствие.
„Тези демократични устои или продемократични стъпки, които му гарантираха невероятна харизма, невероятна популярност, го превърнаха в истински диктатор, той се изроди. През 2005 г., когато Турция започна своите преговори с Европейския съюз, на връщане от Брюксел той беше посрещнат на летището в Истанбул като султан – първият турски ръководител, който накара европейците да започнат да преговарят с една ислямска държава. Сега обаче се стигна точно до обратното. Осем години по-късно от „осана” стигна до „разпни го”, заяви Чуков.
Според арабиста, огромното самочувствие, безкомпромисното управление, са мобилизирали всички опоненти на Ердоган да се обединят. „Преговорите за Европейския съюз, продемократичните реформи, създадоха и неговия нов опонент като бумеранг – гражданското общество. И то гражданското общество, което не е доминирано от партии. Много са обвиненията на Ердоган в това отношение – че едва ли не опозиционна партия е тази, която е организирала тези бунтове. Напротив – там виждаме и националисти, и кюрди и еколози, които по никакъв начин могат да бъдат определени като партийни активисти”, заяви Владимир Чуков.
Златина ДИМИТРОВА

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™