понеделник, 19 март, 2018
17

БСП предлага да се спре събарянето на незаконните жилища

Предложение за временен мораториум върху събарянето на незаконни жилищни сгради е внесено от Коалиция за България в парламента, съобщи депутатът от БСП Димчо Михалевски, пише в. „Преса“. Това са сгради, за които вече има заповеди за събаряне от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

„За много от тези имоти хората по една или друга причина не са могли да си набавят документи. Решили сме да им дадем глътка въздух, докато проблемът се реши по-справедливо“, обясни Михалевски.  По думите му, до два – три месеца предстои да бъдат направени промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Няма да се събаря и рибарското селище в Ченгене скеле край Бургас, където много постройки са незаконни. „Рибарите там не са виновни, че някога държавата им е определила това място да си правят къщи“, посочи Михалевски. Временен мораториум ще има и за останалите рибарски селища, които ще придобият специален статут.

В момента ДНСК е затрупана с жалби и така е блокирана дейността й, категоричен бе депутатът.

Въвеждането на временен мораториум за строителство в защитени зони по Черноморието предвижда екоминистерството. Това съобщи вчера министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Според нея това е временна мярка, следващата стъпка ще бъде извършване на законодателни промени.

БСП също подкрепя забраната за строителство, но само върху имоти държавна собственост, разграничи се Михалевски. Предложението ни от миналия парламент никога не е засягало общински и частни терени, посочи той. Според него мярката трябва да бъде в сила до изработването на карти на крайбрежието и когато те станат готови, забраните трябва да паднат, защото ще е ясно къде може да се строи.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени