събота, 17 март, 2018
7

Радиожурналистът от БНР Румен Стоичков представя в Кърджали книгата си „Преди забравата”.

  На 6 юни  от 18  ч. в залата на Военния клуб в Кърджали  ще бъде представена книгата на радиожурналиста от БНР  Румен Стоичков „Преди забравата”.

     Румен Стоичков е един от най-известните гласове от ефира на БНР. Той казва „не” на забравата на много от чудните кътчета в Родината ни с книга-сборник, която  съдържа 75 публикации и към 400 цветни фотографии – негово дело. Те са плод на щастливото съчетание на професия и хоби на един журналист, пътешественик, филолог, историк и фотограф, надникващ „Преди забравата“.   Десетина от репортажите носят очарованието на патриархата, на съхранената българщина, разпиляна из Балканите. Става дума за българите от Бесарабия, за гагаузите, за банатските българи от с. Бело блато, за живеещите в Западните ни покрайнини, за онези от с. Извоареле в Румъния, за почти стопилите се в Северна Гърция, за емигрантската колония в Австрия. Все отломки от българския род.
В останалите материали, подредени пак по географски принцип, се разказва за условията на живот в малките селища като Оряхово, Хисар, Лом, Клисура, Вършец, Брацигово, Трън, Ихтиман, Априлци, Перущица, Сливница, Малко Търново, Тетевен, Троян и др. Авторът е надникнал и в селата Белеврен, Радовци, Фролош, Цървище, Ковачево, Мезек, Лесковец, Превала, Горни Дъбник, Дуранкулак, Нови хан, Ичера и много други, някои от които са на изчезване от картата на България. В очерците се преплитат спомени за наследеното от предците, за вградените в битието на хората легенди и обичаи. В тях се долавят и надежди за бъдещето, свързани с възстановяването на храм, маркирането на туристическа пътека, създаването на къщи за гости и атракции за любителите на селския туризъм.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™