неделя, 24 юни, 2018
0

Двете професионални гимназии призоваха: Дано разумът надделее!

Неконструктивен диалог между колективите на ПГ по икономика и ПГ по туризъм и началника на РИО-Кърджали

На 4 юни 2015 г. в Актовата зала на ПГ по икономика се проведе среща на колективите на ПГ по икономика “Алеко Константинов” и ПГ по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” с началника на РИО на МОН – Кърджали – Гроздан Колев. Повод за срещата е изненадващото, едностранно, недемократично предложение на началника на РИО за преобразуване чрез сливане на двете най-големи професионални гимназии в област Кърджали. Ситуацията с основание предизвика огромно напрежение и недоволство сред двата колектива. Срещата бе предшествана от Възражение и Протест от колективите на двете училища срещу абсурдното намерение на г-н Колев, чиито мотиви са неоснователни и подвеждащи.
На срещата присъстваха Георги Кючуков – председател на Общинската комисия по образование, култура и вероизповедание към Община Кърджали, инж. Фахри Идриз –председател на Асоциацията по туризъм “Перперикон” – Кърджали и председател на КРИБ – Кърджали, членове на техните управителни съвети, общински съветници, партньори от бизнеса, Маргарита Георгиева – Регионален представител на Евроинс, старши експерти от РИО на МОН – Кърджали Елена Димитрова, Снежа Калитвенцова и Войко Войнов, представители на национални и регионални медии. Много ученици, заедно със своите родители, се събраха в двора на гимназията, за да изразят своето недоволство срещу сливането на двете училища. Изготвя се подписка от родители на учениците в подкрепа на справедливите искания на двете гимназии за обучение на едносменен режим в отделни сгради.
Срещата откри г-жа Кера Петрова, директор на ПГ по икономика, която със заповед на началника на РИО е определена да бъде домакин на събитието. Тя даде думата на Гроздан Колев да представи своите мотиви за внесеното предложение. От изложението му стана ясно, че мотивите са два – наличието на двусменен режим на работа и неефективно разходване на средства за издръжка, най-вече за отопление. Учители зададоха своите конкретни въпроси към г-н Колев, като се позоваха на Националната програма “Оптимизация на училищната мрежа”. Необходимостта от програмата, целите и очакваните резултати недвусмислено показват, че двете най-големи професионални гимназии не трябва да бъдат включвани в нея. Голяма част от въпросите, които бяха зададени към г-н Колев, се отнасяха до материалната база, която не е достатъчна за едносменен режим на обучение, ако се слеят двете училища. Обяснима е загрижеността им за качеството на образование, при положение, че се предвижда преустройване на компютърните и специализираните кабинети в класни стаи. Главните счетоводители на двете гимназии доказаха, че няма да бъдат постигнати икономии от нафта, както твърди г-н Колев, защото и сега парното работи в двете смени 6 часа, колкото ще е необходимо и ако се работи на едносменен режим на обучение. Не бе подминат и въпросът за евентуалните съкращения на персонала. Уклончивите отговори на началника на РИО, че съкращения няма да има, вместо да успокоят присъстващите, още повече ги разтревожиха. Основателни са опасенията на двете училища, че може да бъде провален приемът на ученици за предстоящата учебна година поради създалата се напрегната ситуация.
На срещата присъстваха и председателите на ученическите съвети от двете гимназии. От името на своите съученици изявление направи Моника Йорданова, председател на УС на ПГИ. Тя изказа категоричното им несъгласие за сливане на двете училища и отправи апел към г-н Колев да не измерва в нафта бъдещето на учениците.
В подкрепа на исканията на двете гимназии за запазване на тяхната самостоятелност бяха и изказванията на гостите. Георги Кючуков не се съгласи с изложените от г-н Колев аргументи и заяви, че като общински съветник е длъжен да вземе разумно отношение, затова ще постави възникналия казус за разглеждане в парламента. Г-н Кючуков призова началника на РИО да не съсипва училището с най-добрата материална база в област Кърджали. Изказването бе подкрепено и от инж.Фахри Идриз, който смята, че сливане между двете гимназии е невъзможно, защото ПГИ подготвя кадри за сектор икономика, а ПГТ – за сектор обслужване. Евентуалното сливане би лишило област Кърджали от кадри, които ще бъдат необходими за икономическото развитие, още повече, че това не е съобразено със Стратегията за развитие на област Кърджали в дългосрочен план. Байрам Байрам и Кадир Мустафов – бивши възпитаници на ПГИ, многократно вземаха думата и изразяваха несъгласието си с представените от г-н Колев аргументи. Г-н Мустафов упрекна началника на РИО, че предприема сливане на две гимназии от различни браншове и даде като пример за мъдро управление решението на премиера, който раздели Министерството на икономиката и Министерството на туризма, които бяха едно министерство. Г-н Байрам предложи вариант за решаване на проблема – да се използва общинска сграда, каквито в момента има, в която да се премести едно от училищата.
Своите аргументи против подготвяното сливане изложиха и директорите на двете училища – г-жа Кера Петрова и инж. Кръстина Чорбаджийска. Те зададоха конкретни въпроси на г-н Колев, но не получиха аргументирани отговори.
Г-н Колев не даде ясен отговор на нито един от многобройните въпроси, отправени към него от присъстващите на срещата, което предизвика недоволство в залата.
През идната седмица предстои да излезе решение на МОН по направеното от началника на РИО – Кърджали предложение, което ще определи бъдещите действия на колективите на двете гимназии.
За съжаление отново не бе постигнат конструктивен диалог между ПГ по икономика и ПГ по туризъм и началника на РИО – Кърджали. И все пак, да се надяваме, че разумът ще надделее.

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен

  06.06.2015 at 08:06

  Протести, това е решението в случая

  0
 2. Анонимен

  05.06.2015 at 22:22

  Решението на г-н Колев е политическо, какво може да се направи щом партията нарежда

  0
 3. Анонимен

  05.06.2015 at 22:07

  „Интелигентният“ господин Колев чува ли се какво говори изобщо!? От толкова зададени въпроси той не отговори на нито един както трябва… Но, ако бях аз и аз нямаше да отговоря, ЗАЩОТО ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ НЯМА КАКВО ДА СЕ КАЖЕ И ТОЙ САМИЯТ НЕ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ ! ГЛУПОСТИ ДРЪНКА !

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™