сряда, 21 март, 2018
128

60 работници от „Бентонит“ са подали молби за напускане

60 работници от компания „S&B Industrial Mineral”  /Бентонит/ са подали молби за напускане. Това е станало  по предложение на  собствениците на фирмата,  а мотивът им е, че  са намалели поръчките и не може да се осигури работа за всички.  Това съобщи  за kardjaliNEWS.com синдикалният лидер  на КНСБ Иванка Караколева.  Синдикатът е водил преговори с изпълнителния директор Юлиана Марева. Стигнали са до решението   това да стане  по предложение на фирмата, а  не  като бъдат съкратени, за да могат  работниците да получат  обезщетения за времето, когато са били в предприятието. По думите на Караколева след   профсъюзите  са удовлетворени   от постигнатото  решение.

Тежката ситуация във фирмата е от няколко месеца. От началото на април  всички са минали на 4 часов работен ден заради намалелите поръчки. Тогава намеренията  бяха  това да е в следващите 3 месеца и ако бъдат сключени нови договори нормалният работен цикъл щял да бъде възстановен. Явно, че повече поръчки няма  за 180-те работници.  Единственият изход от ситуацията   предприятието  видяло в това да им предложи  да подадат доброволно молби за напускане.  Преди  повече от месец от името на директора са разлепени съобщения  в цеховете и  около тях за това, че който от работниците  и служителите в администрацията иска, може да напусне по собствено желание, каза Караколева. В замяна на това от предприятието  се ангажирали  да  изплатят  на напусналите обезщетения в размер на 10-15 брутни заплати в зависимост от трудовия стаж. Работниците си запазват и правото да получават и обезщетения на трудовата борса. Срокът за това е бил 21 май.  60 работници  са пожелали да се възползват от това  предложение.  Ако бяха съкратени, нищо от това нямаше да вземат, категорична е Караколева.  Но губим 60 работни места в Кърджали и областта,  което никак не е приятно, защото трудно  може да се намери работа тук, добави тя.

“Бентонит” е едно от малкото промишлени предприятия останали в област Кърджали. То добива и преработва нерудни изкопаеми, от които произвежда перлит зеолит и бентонит.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™