понеделник, 19 март, 2018
59

Най-често нарушават закона работодателите в строителните и шивашките фирми

Инспекцията  по труда  в Кърджали е получила уведомление от Бюрото по труда , че предстои уволнение на 60 души  от фирма „S&B Industrial Mineral”   /Бентонит/.  Според директора Костадин Стратиев  е разпоредена  проверка дали е спазен законът при процедурата за масовото уволнение.  От Инспекцията по труда започват проверки по спазването на здравословни и безопасни условия на труд в сферата на растениевъдството и животновъдството. Кампанията  продължава до края на годината. Ще  се следи дали законно са наети  работниците , как се заплаща трудът им, както и дали се спазват правилата при използването на земеделската техника и при работа с препаратите за растителна защита.

Най-честите нарушения на работодателите са, че не осигуряват  на работниците здравословни и безопасни условия на труд .  Констатирани са  712  такива нарушения, тези , които не спазват Кодекса на труда  са 564. В 30 случая не се спазва работното време, а в осем  –  има  извънреден труд.  Съставени са 83 акта за административни нарушения, обяви  директорът Костадин Стратиев.  Най-честите нарушители  на закона  са работодателите в шивашките фирми, в търговията на дребно и в цеховете за производство на хранителни продукти.

60 случая на забавени плащания  на заплати са установили инспектори по труда през април и май. В строителни фирми работниците не са  получавали възнаграждения повече от 3 месеца, в шивашки   заплатите закъсняват с около 2 месеца. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени забавени заплати в размер на 316 373 лева.  Нарушенията са в Кърджали и Крумовград от фирми, вече  санкционирани за това.  При проверка в ОЦК инспектори те установили, че там работят около 20 души като администрация и те получават заплатите си навреме.

Пет разрешителни за наемане на непълнолетни на работа е  издала Инспекцията по труда. В последните три години в област Кърджали са наети около 30 деца за летния сезон,  най-често те работят като сервитьори и бармани. Според закона  те не трябва да работят повече от 7 часа и през нощта.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  10.06.2013 at 12:22

  taq kapka e vzeta ot ograbenite hora

  0
 2. Румелили

  06.06.2013 at 17:28

  Бизнеса имаше една капка кръв ивие га изпихте. Аферим

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™