неделя, 18 март, 2018
7

Журналистът Румен Стоичков ни води на пътешествие в изчезващите български селища

Един от най-известните гласове от ефира на БНР журналистът  Румен Стоичков представи тази вечер  книгата си  „Преди забравата”.  Кърджалийци препълниха залата на Военния клуб, за да  се срещнат  с автора и споделят впечатленията си.  Ученици прочетоха откъси от   репортажите му, звучаха   ритми  на китара.

Убеден съм, че  забравата няма да настъпи  благодарение на  нас и младите хора тук,  обърна се към автора главният секретар на Съюза на офицерите и сержантите от запаса  и резерва  Димитър Гогов ,който  присъства на  срещата.

В книгата „Преди забравата” Стоичков е събрал  свои публикации  в пресата в последните 10 години. Сред тях е  интервюто  с Петър Увалиев, към което  авторът има изключителен сантимент.

Във всяко  българско селце може да  намерите страшно много история лошото е, че  те  бавно изчезват от картата на България, разкрива защо е решил да направи книгата Румен Стоичков.  Определя  я и като туристически ориентир. Заглавието   на книгата дошло от репортажа му за село Радовци в централния Балкан, където са останали само двама души.  Той записал разказ на жена оттам и  споделя, че така  станал носител на  паметта на това село.

75 публикации и към 400 цветни фотографии, дело на автора. Казва, че е настоял снимките да се цветни, за да не се загуби красотата на носиите и пейзажите . Репортажите са плод на щастливото съчетание на професия и хобито му.  Един журналист, пътешественик, филолог,

историк и фотограф, който  ни подсеща, че много от  селищата  край нас изчезват и  иска да превари забравата.   Десетина от репортажите носят възхищението  му  от  съхранената българщина  на нашите сънародници от Бесарабия,  разказва за гагаузите, за банатските българи от Бело блато, за живеещите в Западните ни покрайнини, за онези от Извоареле в Румъния, за  малкото останали в Северна Гърция, за емигрантската колония в Австрия. Всички те отломки от българския род, пазители на  морал, възпитание и любов към родината.

В останалите материали, подредени по географски принцип,    се срещаме с живота в малките селища като Оряхово, Хисар, Лом, Клисура, Вършец, Брацигово, Трън, Ихтиман, Априлци, Перущица, Сливница, Малко Търново, Тетевен, Троян и др. Авторът е надникнал и в  мъничките селца  –  Белеврен, Радовци, Фролош, Цървище, Ковачево, Мезек, Лесковец, Превала, Горни

Дъбник, Дуранкулак, Нови хан, Ичера и много други, някои от които са на изчезване от картата на България.  Преплитат  се спомени за наследеното от предците, за вградените в битието на хората легенди и обичаи. Има я  и надеждата за бъдещето, която идва от възстановяването на храм, маркирането на туристическа пътека, създаването на къщи за гости и атракции за любителите на селския туризъм.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени