петък, 25 май, 2018
0

Самодейци от Ардино завладяха публиката на Международния фестивал на розата

                                                                    Изключително успешно бе  участието на самодейците към читалище „Родопска искра” в Ардино на Международния фолклорен фестивал, който е част от Празника на розата в Казанлък. Фолклорната група „Родопчанка” с ръководител Светла Семерджиева за пореден път обра аплодисментите на публиката.

Участниците във фестивалната програма бяха подбрани след селекция от специално жури. Самодейците от Ардино изпълниха автентичните родопски песни „Да знаеш, майчо”, „Моме, моме, малкай моме” и „Не фалем ти са юначе” и обраха овациите на многобройната публика. Божествените гласове от града под Белите брези бяха отличени с почетна грамота от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Преди и след концертната програма особен интерес към родопските носии на ардинци проявиха туристите от Япония, Китай и Турция. Нашите бяха и част от карнавалното шествие за 113-ия Празник на розата.

В тазгодишното издание на фестивала участие вземаха над 350 участници от Латвия, Гърция, Сърбия, Македония, Испания, Китай и България, които показаха танцовия, песенен и инструментален фолклор на своите страни. Организатори на културния форум бяха Община Казанлък и народно читалище „Искра“.

Фестивалът предизвика голям интерес, като представителите на различните държави с интерес слушаха музиките на всички и търсеха приликите.  Всички присъстващи се насладиха на изпълненията от различните държави

Фолклорна група „Родопчанка” е създадена преди 40 години, като в нея са пели почти всички слоеве на населението в град Ардино. В момента в нея участват млади дами в активна възраст, с различни професии, но свързани от любовта към родопската песен.

Фолклорна група „Родопчанка” е лауреат от Международния фестивал „Неделински гласове” и носители на златен медал от Балканския фестивал за автентичен фолклор в Неделино. Участвала е в националните събори в Рожен и Копривщица. Репертоарът на групата е предимно от автентични родопски песни, тъй като има за своя мисия да съхрани и предаде на поколенията красотата на родопската песен и фолклор.

Гюнер Шюкри

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™