четвъртък, 24 май, 2018
0

От партия ДОСТ се очаква да посочи как ще осигури независимостта на медиите!

Софийски градски съд (СГС) е предявил изключително интересни претенции пред партия ДОСТ, която към момента е в процес на регистрация. Това става ясно от разпореждане на съда, пише Клуб Z .

Преди дни от съда официално съобщиха, че партията на Лютви Местан има нередности в заявлението, поради което на три пъти делото за регистрацията не е било насрочвано.

От разпореждането обаче става ясно, че съдът има претенции към устава на формацията и дава конкретни препоръки за неговото редактиране и допълване. Като например:

– да посочи конкретно кои са реформаторските сили в българското общество

– да посочи конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи

– да даде пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието.

ДОСТ подадоха документите си за регистрация преди повече от месец. Тогава лидерът на партията Лютви Местан заяви, че е сигурен, че формацията ще бъде регистрирана. Той обясни, че са внесени 9180 заявления за членство, а останалите необходими документи за официалната регистрация на ДОСТ са в общо 47 тома.

Местан каза, че по закон заседанието на инициативния комитет на партията трябва да се е провело в присъствието на поне 50 граждани. На това заседание на ДОСТ са присъствали 176 граждани. Според изискването на закона за партиите на учредителната конференция е трябвало да присъстват 500 членове. На учредяването на ДОСТ е имало над 1300 души. 1083 от техните декларации са без грешка и са приложени към документите за съдебна регистрация. Следващото изискване на закона е новоучредващата се партия да има 2500 нови членове. За няколко дни ДОСТ са събрали над 12 000 желаещи да се запишат, като от тях са приети 9180.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени