вторник, 20 март, 2018
43

Паметникът на капитан Георги Георгиев в Кърджали не трябва да остава в забрава

Запасните  офицери   да подемат инициатива бюст-паметникът  на капитан Георги Георгиев  да бъде свален от  гребната база и да му бъде намерено подходящо място в  града, предложи вчера директорът на музея в Кърджали Павел Петков при откриването  на изложбата  в памет самотния мореплавател. Петков бе категоричен, че паметникът на  мореплавателя,  който е почетен гражданин на Кърджали, не трябва да бъде оставен в забрава. Много кърджалийци дойдоха да видят  в музея представените експонати и да си спомнят за капитана.

За мен е чест  да  съм сред вас,   хората,  които познават капитан  Георги Георгиев. Вие трябва да сте горди, че сте  съграждани на единствения българин,  направил най- дългото околосветско плаване.  Някои от вас могат да разкажат  много повече  от това,  което аз знам, каза Тинка Бозова от музея във Варна.   Един много скромен, много добър човек . Той е

казвал, че няма добри и лоши моряци. Не знаете какво е да влезете в открито море, влезете  ли там няма добри, няма лоши, всички са добри   моряци. Никога не е говорил против колегите си нищо, но  много малко е споделял за себе си. Много мил много естествен човек. Когато е тръгнал на това околосветско пътешествие малко хора са знаели,  и никой не е вярвал, че този слабичък човек ще  извърши такъв  огромен подвиг. Когато   се връща в София го посрещат с много почести и мнозина  си присвояват заслугите на  този истински обикновен капитан,  каза Бозова. Тя разказа, че началото на изложбата е   поставено преди 15 години във Варна  по повод  20 годишнината от околосветското  плаване   на Капитана.  Добавени  са още  неща, но вещите на Георги Георгиев са много оскъдни.

По време на откриването на изложбата бяха показани кадри, неизлъчвани досега,  от  гостуването на Капитана в Кърджали през 1978 г. Мнозина от присъстващите си  спомниха  за момента, когато Георги Георгиев се среща с първенците на града, с деца и с граждани, разказва за екстремния живот на моряците, а някои  се разпознаха в снимките от преди толкова години.

Изложбата е дело  на Регионалния исторически музей  във  Варна,  в Кърджали е   благодарение на поканата  и съдействието   на директора  кърджалийския музей Павел Петков. Съорганизатори са Съюзът на ветераните от войните в България и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва  в Кърджали.  Кърджалийци могат да видят  наградите на Капитана, кортикът му,  бинокълът, телеграмите, които е пращал по време на пътуването около света.  Показан е модел на ветроходната яхта „Кор Кароли” и  модел на 25 000-тонен кораб, построен през 1976 г. във Варненската корабостроителница и  носещ името на

Капитана.  Посетителите ще видят и модел на пътническия кораб „Емона”, на който за първи път започва работа Капитанът  и който по негово настояване по сухоземен път пристига от Варна и акостира във водите на язовир „Кърджали”.  Корабът е построен  през   1946 г. и когато  излиза  от употреба  през 1978, е преместен в Кърджали.  Част от материалите, представени  в изложбата,  са  дарени от Иван Георгиев, синът на Капитана. Той е корабен механик и също се занимава с ветроходство.

Капитан  Георги Георгиев първият българин извършил самотно околосветско плаване с ветроходната яхта. Времетраенето е рекордно кратко – 202 денонощия, при това по най-дългия и опасен морски маршрут.   Той  тръгва от кея на Хавана на 20 декември 1976 г., завръща се отново на същия кей на 20 декември 1977 г. Капитан Георги Георгиев е единственият мореплавател в света, успял да пресече през този сезон района на т.н. Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи. Пред Кейптаун се сблъсква със страховит ураган, който едва не го запраща заедно с яхтата на дъното. Никой самотен мореплавател в света преди капитан Георги Георгиев не е минавал по най-дългата морска обиколка около Земята. Този световен рекорд е вписан в книгата за рекорди „Гинес” през 1981 г., за съжаление, посмъртно.

Капитан Георги Георгиев е удостоен със златна значка и званието „Герой на НРБ”. Получава и наградата на полския град Гданск (в чиято корабостроителница е построена яхтата „Кор Кароли”) – плакет и диплом „Рейс на годината – 1977”.  Има наградата „Почетен спортист на Варна за столетието”, посмъртно. Обявен за Яхтсмен № 1 на България за всички времена.  Почетен гражданин на родния си Кърджали  и  на Варна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени