събота, 26 май, 2018
0

Успехът от матурите в Ардино – от 5,62 на 3,67

Ардино и Кърджали се сринаха на държавните зрелостни изпити тази година. От СОУ “Васил Левск” в Ардино държат рекорда за най-драстично понижен успех. За 2014 г. средният успех от двете матури на зрелостниците там е бил отличен 5,62. Сега пада с почти две единици до добър 3,67. Средната оценка от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) на Езиковата гимназия в Кърджали пък е спаднала от 4,75 до 4,05. През 2014 г. средният успех от двата изпита беше 5,72, а сега е 5,18.

«Причината за това вероятно е инсталирането на камери в класните стаи и присъствието на служители от инспектората по образование по време на изпитите», обясниха от министерството. Местните се възмутиха, че в Ардино хората от МОН са направили показна наказателна акция в СОУ “Васил Левски”, като изпратили трима проверяващи да следят провеждането на матурите. «Те се държаха като надзиратели с нас, все едно сме престъпници», казват учениците. От министерството обаче обясниха, че целта е била само да подпомогнат работата.

Много сигнали за масово преписване бяха получени миналата година в тези градове. Тогава заради постигнатите отлични резултати гимназиите им попаднаха в челната десетка по успех на МОН. Но след изключителни мерки за сигурност на матури 2015 област Кърджали зае 22-а позиция.

По успех на матурите по БЕЛ води София със среден успех 4,63, следвана от Смолян – 4,37 (където също имаше засилено присъствие на инспектори), Варна – 4,37, и Пловдив с 4,26. На дъното на класацията са Разград – 3,88, Силистра – 3,88, и Ямбол – 3,98. Средната оценка от изпитите за страната е много добър 4,75. Областите, в който зрелостниците са надхвърлили постиженията на предния випуск, са Търговище, Хасково, Шумен, Русе, Варна, Велико Търново. Понижаване на успеха има в Благоевград, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Стара Загора.

24chasa.bg

1 Коментар

1 коментар

  1. imeeee

    08.06.2015 at 09:58

    turci negramotni, kakuv uspeh chakate?

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™