вторник, 20 март, 2018
3

Николай Овчаров: Следващата седмица започва археологическият сезон на Перперикон

Археологическият сезон на Перперикон започва другата седмица. Вече съм на линия и в понеделник започваме работа. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” археологът проф. Николай Овчаров. Той посочи, че годината е много отговорна, защото вече са получили 220 хил. лева от правителството, но срещу тези средства, трябва да изпълнят своите обещания – да успеят да завършат акропола на Перперикон, нещо, което е трябвало да стане миналата година, но поради политическите противоречия и проблемите в страната, не е могло да се случи.

«Това е много важно, защото не става дума за научни задачи и цели, а за цялостното експониране на най-известният български археологически обект в момента. Миналата година, с община Кърджали завършихме проект за близо 4 млн. лева, чрез който се създаде цялостната инфраструктура на обекта, с алеи, пътеки и места за отдих», обясни проф. Овчаров.

«За да може да имаме завършен Акропол с Двореца- светилище, трябва да успеем тази година да махнем последното парче земя, което остава в центъра на скалния град. Другото, което е важно да се спомене е, че тази година спечелихме 1,5 млн. лева по Норвежката програма, които са само за консервация и реставрация», допълни проф. Овчаров като подчерта, че договорът е едногодишен, а кметът на Кърджали Хасан Азис го е сключил в края на април и до 30 април 2016 г. тези консервационно-реставрационни дейности трябва да бъдат реализирани.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™