събота, 17 март, 2018
3

Позиция: С лека ръка, еднолично не бива да се руши съграденото от поколения учители

Преподаватели са възмутени от факта, че тревогата за бъдещето на двете най-големи професионални училища Кърджали, за началника на РИО е една седянка

На 4 юни в Актовата зала на ПГ по икономика се проведе среща, инициирана от колективите на двете най-големи професионални гимназии в област Кърджали – ПГ по икономика “Алеко Константинов” и ПГ по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” с началника на РИО – Гроздан Колев. Срещата бе по повод изненадващото, едностранно, недемократично предложение на началника на РИО за преобразуване чрез сливане на двете училища.
За съжаление не бе постигнат конструктивен диалог между ПГ по икономика и ПГ по туризъм с началника на РИО – Кърджали. Учители, бивши възпитаници, родители, ученици и общински съветници зададоха конкретни въпроси към него, но не получиха аргументиран и ясен отговор на нито един от тях.
В края на срещата, предизвикана от колективите на училищата с надежда за конструктивен разговор в името на качеството на професионалното образование, г-н Колев обобщи: „Такива вечеринки и седенки стават, когато някой иска да ги организира“, от което стана ясно, че тази среща, продиктувана от нашата тревога за бъдещето на двете най-големи професионални училища в област Кърджали, за началника на РИО е една седянка/вечеринка.

Напомняме, че в не толкова далечната 2007 година двама министри се уговориха да прекратят „седянката“ (преговорите между синдикатите на учителите и Министерствата на образованието и финансите), което предизвика най-масовата национална учителска стачка. По ирония на съдбата днешният началник на РИО Кърджали като председател на областния стачен комитет на СБУ към КНСБ беше един от водачите на групата от Кърджали. Времената се промениха. Министрите по една или друга причина вече не са министри. Но някогашният учител в ПГИ „Алеко Константинов“, стачкуващ срещу определянето на разговорите за справедливите учителски искания като „седянка“, днес, вече началник на РИО, нарича разговорите с НЕГО седянка и вечеринка. Времената се промениха, но някой не си е научил уроците.
Да, времената се променят. Някои биха си припомнили по този повод думите на Васил Левски: „Времето е в нас и ние сме във времето“, услужливо разчитайки ги според собствената си съвест. Други пък биха възкликнали: „O, tempora, o, mores!“, използвайки разума си. Ние обаче сме убедени, че с лека ръка, еднолично, не бива да се руши съграденото от поколения учители. И ще изпълним дълга си, като продължим да се борим, водени от своя оптимизъм, че все някъде в нашата държава има някой, който мисли.
Предлагаме линкове, в които ще намерите запис на „седянката“ за потвърждаване на изложеното по-горе.


Петя НИКОЛОВА, ПГ по икономика „Алеко Константинов“

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™