вторник, 20 март, 2018
24

Наши мюсюлмани посетиха Томбул джамия

Исмет ИСМАИЛ

Районно мюфтийство – Кърджали организира двудневно посещение до Шумен, Разград и Русе.

Групата водена от Районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед бе съставена от мюсюлмани от различните краища на областта. Повечето отиваха за първи път и получиха пълна информация за историята с факти и дати на всяко място и легендите свързани с него.

Групата остана очаровани от архитектурните забележителности на Шумен. Впечатли ги архитектурата на Шериф Халил Паша /Томбул/ джамия и Средното ислямско училище /Нювваб/ в Шумен, където отправиха петъчната си молитва. Според преданията точно бащата на Шериф Халил Паша e отправил към него прословутата фраза „Не казах, че не може паша  да станеш. Казах, че човек не може да станеш…“ След като, за да докаже на баща си, че е станал голям човек е заповядал на войниците си да го доведат при него.

По-късно кърджалийската група посети Централната джамия и известната забележителност на Разград – Джамията „Ибрахим паша“. Ибрахим паша е известен у нас и от излъчвания сериал „Златният век“, като Чужденеца /Паргалъ/.

Джамията „Ибрахим паша“ е една от най-големите и красиви джамии в нашата страна, втора по големина след тази в Шумен и трета – на Балканския полуостров.

Изграждането и започва около 1530-1535 г. със средства на великия везир Ибрахим паша. След неговата смърт през 1536 г. строителството е преустановено и джамията остава недовършена. През 1616 г. това дело завършва Махмуд паша.

От 1967 г. джамията „Ибрахим паша“ е обявена за паметник на културата с национално значение, с архитектурна стойност.

Към настоящия момент обаче джамията е затворена за посетители и вярващи и от 30 години не е реставрирана. Джамията Ибрахим паша в Разград, e включен в каталога на ЮНЕСКО, като 3-тата по големина джамия на Балканите.

През втория ден кърджалийската група посетиха забележителностите на град Русе и се наслади на красивата гледка на река Дунав.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени