четвъртък, 24 май, 2018
0

Няма опасност от преливане на язовирите от каскада „Арда”

Няма опасност от преливане на язовирите „Искър”, „Пчелина” и язовирите от каскада „Арда”. Това каза за агенция „Фокус” Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите” в Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Язовир „Искър” е пълен на 88 %, бент „Панчарево” – 79 % и язовир „Бели Искър” – 83 %. Най-пълният язовир в страната в момента е язовир „Пчелина”, намиращ се на река Струма, който е пълен с вода на 100 %. Характерно за него е, че винаги е пълен и прелива. В рамките на 90 % са пълни язовирите от енергийната каскада „Арда”. „За да не се получат извънредни явления, поискахме от колеги от НИМХ да развият прогнози за очаквания приток към язовирите от каскада „Арда” и там няма нищо обезпокоително. Опасност от преливане на посочените язовири няма”, каза Асен Личев.
Винаги остава опасността от така наречените малки язовири. Те са 2600 на брой и на практика все още нямат ясно конституиран собственик и отговорник за тяхната експлоатация и наблюдение.
В края на март министърът на околната среда и водите е издал методика за определяне на свободните обеми в малките язовири. Всички кметове са запознати с методиката, но единственият начин те да се задействат е чрез предупредителни писма от басейновите директори.
Емили ВАСИЛЕВА

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™