сряда, 21 март, 2018
0

Община Ардино ще събира такса от туристите когато направи обектите достъпни

По мащабен проект за  подобряването на инфраструктурата и достъпността до туристическите обекти, както и консервацията и реставрацията им,   работи община Ардино.  Проектът „По Дяволския мост – към райските пътеки в Ардино” е на стойност 3 421 721, 32 лева и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие.  Строителните работи включват реконструкция и рехабилитация на общинския път  от Ардино  до село Дядовци. Предвижда се реставрация, консервация, оборудване и експониране на културно-историческите и природни атракции – „Орловите скали”, „Барутчийницата”.  Ще осигурим достъп до тези  обекти от една страна и ще разрешим проблема с опазването и експонирането на културните забележителности, което ще допринесе за развитие но туризма в района, заяви  за kardjali.news  кметът Ресми Мурад.

Туристическият информационен център в Ардино, който  упътваше туристите,  в момента  не съществува. Той беше изграден по проект  на общината, който приключи  преди повече от три години.  После  го поддържахме  със  собствени средства.  След като разработихме друга концепция  за визията  ни по отношение на развитие на туризма,  заложихме  такъв  информационен център да има в   сградата на Историческия музей, сподели  Ресми  Мурад.   Това ще стане  възможно  по проекта  „По Дяволския мост – към райските пътеки в Ардино”.   По проекта ще бъде ремонтирана и сградата на музея. Тя ще бъде освежена отвътре,  ще се закупи обзавеждане и оборудване. Фасадата също ще бъде освежена. Старата барутчийница, която е наблизо,  ще бъде реставрирана.  Така  музеят  ще се превърне в привлекателно място за туристите,  където ще  могат  получават и информация за  туристическите обекти в региона.  Тежест на общината, е да си позволяваме да  отделяме средства  за служител, който  да упътва туристите.  Защото  все още приходи от туризъм нямаме. Общината не е въвела такса за туристите, които посещават  обектите в региона, това може да стане когато подобрим инфраструктурата до  Дяволския мост,  Орловите  скали,  да сме готови с екопътеките и когато  приключи консервацията и реставрацията на туристическите обекти. Когато  те станат по привлекателно място и достъпно , тогава ще въведем такса.  Това е логичното  решение, категоричен е кметът на Ардино.

А иначе община Ардино  не се е отказала от  изграждането на самостоятелен Информационен туристически център.  Има  разработен проект  с отреден парцел близо до автогарата,   за  който търсим финансиращ  орган. По  сегашните оперативни програми,  свързани с туризма,  нямаше възможност  да се кандидатства за средства  за изграждането  на такъв център.  Затова, когато  намерим  подходящата,  ще изпълним намерението си, добави Ресми Мурад.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени