петък, 22 юни, 2018
0

На 23 юни в Кърджали ще донесат мощите на Свети Йоан Предтеча от Созопол

На 23 юни мощите на Свети Йоан Предтеча от Созопол пристигат в Кърджали в средновековния манастирски комплекс, носещ името на светеца. Пловдивският митрополит Николай, сливенският Йоаникий и Знеполският епископ Арсений ще поведат литийно шествие с мощите, съобщи енорийският свещеник към църквата „Свети Йоан Предтеча” отец Николай Величков.
На 23 –ти юни от 18 часа стотици християни ще тръгнат от кръстовището в квартал „Веселчане“ и ще преминат пътя до манастир „Св.Йоан Предтеча”. Мощите на светеца, открити в Созопол за първи път ще напуснат морския град. Това са и първите мощи на светец,който ще пристигнат в Кърджали от близо половин век насам. Шествието, което ще ги придружава, ще бъде поведено от църковни хоругви и деца в народни носии. Тримата митрополити ще отслужат вечерна служба в двора на манастирския комплекс.
Деца от неделното училище ще поставят театрално –религиозна постановка по библейската история на Мойсей. С това ще бъде отбелязан края на учебната година за възпитаниците на църковното училище. В него се обучават 82 деца на възраст от 3 до 16 години. Всички завършили ще получат дипломи- грамоти от Пловдивския митрополит дядо Николай. Християнските тържества ще продължат и на следващия ден. Митрополитите ще отслужат празнична Света литургия, след което до сградата на неделното училище ще бъде положен основен камък на нова образователна зала. Тя се строи изцяло с дарения и доброволен труд на християни от Кърджали. Инициативата за образователната зала е на вярващите от Кърджали. Те сами са поискали да има помещение, в което да се изнасят беседи за християнството и православната ни вяра. Идеята е увлякла много хора от района. И посещението на тримата епископи в Кърджали е знак на уважение към християните и силата на техния дух.
Само за три седмици от дарения са събрани над 25 хиляди лева, дарени са и строителни материали за над 40 хиляди лева, каза отец Николай. Залата ще е част от християнския комплекс до манастира „Свети Йоан Предтеча”. Той ще се превърне в духовно и просветителско средище за християните. Изграждането му ще започне след няколко месеца,когато приключат всички законови процедури. За него правителството одобри 800 000 лева.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™