събота, 17 март, 2018
18

Фабрика за преработване на тютюн ще строят в Комотини. Кирковчани остават без работа

© Снимка: Кърджали НЮЗ

Гърци вдигат фабрика за преработване на тютюн в Комотини, съобщават кърджалийци, които работят в южната ни съседка. Хората от Кирковско ще се простят с надеждата за работа в обещаваната им фабрика край Подкова. Гръцка фирма от Ксанти купи парцел и бе обявено, че първата й копка най-вероятно ще бъде през март или април и трябваше да е готова в началото на есента. Кметът на Подкова Севинч Исмет бе обнадеждена от предстоящата инвестиция в селото. В Подкова и Старейшино, които са в едно кметство, сега само 40 семейства отглеждат тютюн. Тази година се очаква да бъде изкупена около 40 тона суровина. Преди са били двойно повече. Много от жителите на Подкова се надяваха да намерят препитания във фабриката, която гърци искаха да открият в селото им, не криеха и надеждите си много от близките им да се върнат от чужбина, след като има някаква възможност за работа тук.
Съседите обаче са взели нещата в свои ръце. Наскоро създадената асоциация на производителите на тютюн в северна Гърция е заявила , че ще построи фабрика в индустриалната зона на Комотини. Според президента на асоциацията Есат Хюсеин инвестицията ще е над 2милиона евро. По този начин производителите на тютюн искат да заобиколят посредниците по изкупуването и реализация на тютюна, произведен в Северна Гърция. Асоциацията търси терен в промишлената зона на Комотини, който да е над 4000 кв.м., а намеренията са фабриката да заработи още тази година. Със заем ще постоят сградата и ще купят машините за съхранение и преработка на суровината.
Асоциацията вече е участвала в търговски изложения в Обединените арабски емирства и Европа. Засега няма договори, но пък интерес да купува тютюн е проявила японска компания. В северната част на Гърция тютюн отглеждат над 9 000 семейства, като в последните години произведените количества са все по-големи.
Според кмета на Кирково Сали Рамадан в общината броят на тютюнопроизводителите е намалял двойно. От 4000 в предишни години , през 2014 г. те са били малко над 2000, а за тази година няма да са и 1800. Освен ниските изкупни цени това, което отказва кирковчани от тютюнопроизводството е повишаването на праговете за осигуряване на земеделските производители. Тази година прагът е станал 300 лв., а догодина ще е 420 лева. Хората не могат да заделят тези средства. Много се отказват или не се осигуряват.
България е единствената страна в ЕС, която в референтния период от 2014 до 2020 г. подпомага с национални доплащания своите тютюнопроизводители. Всяка година заделеното за национални доплащания намалява. Миналата година сумата бе 117 млн., тази е 105, а следващата ще бъде 95 млн.

2 коментара

2 коментара

 1. Anonymous

  13.06.2015 at 10:22

  Гърците да не са прости като нашите да позволят да има дпс.

  0
 2. БАШ

  13.06.2015 at 07:56

  ТАМ НЯМАТ ДПС ! А ТУК ,КАКВОТО СА ИСКАЛИ СА НАМЕРИЛИ…ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ ИЗГОНИХА ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ РЕГИОНА ОТКОЛКОТО ПРЕЗ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС…

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™