събота, 17 март, 2018
16

Благоевградският театър представи в Кърджали „Вражалец“

Комедийният спектакъл „Вражалец“ по Стефан Костов на Драматичния театър „Никола Вапцаров“  в  Благоевград зарадва  снощи театралната публика в Кърджали.  На сцената се вихриха  бурни страсти с различни типажи ,  видяхме  хора разни – глупави,  неудачници, хитреци или веселяци.  Всички те алчни, но в същото време  симпатични.  С множество каламбури бяха изпъстрени всички сцени, решени от режисьора Костадин Бандутов. Николай Ваклинов е написал специално за спектакъла текста и музиката на песните, а танците са поставени приживе от Димитър Болгар.  Гост-актьор в екипа  бе Стефан Рядков,  който се въплъти  се в  ролята на измамник.

Класикът на българската комедия Стефан Костов  е написал   “Вражалец”   през 1933 г. Разказва за суматохата, която настава в едно село след пристигането на софиянец,  който “завлича”  финансово  много от хората  с  обещания за гарантирана печалба от печатането на фалшиви пари.  А преди това  вражалец  предсказва на местния „елит”, че съвсем скоро при тях ще пристигне някой, който ще  донесе река от злато и огромно богатство.   И се завъртат интригата и конфликтът между  кмета, попа,  Босилка и Цвета, двамата смелчаци, старците….

Саркастичният поглед към действителността, към който Стефан Костов се е стремял,  е изцяло запазен в постановката.  Думите на автора, за съжаление са жестоко актуални и днес.  А зрителите може би се запитаха  кого се смяха  –  на героите, на себе си или на времето, в което живеем и социалните различия, възникнали от ценностната система на всеки от нас.

Пиесата „Вражалец”  е история за наивността и глупостта, алчността и нравствената поквара, до която може да падне  човек в стремежа  си към несметни богатства, пресъздадена по ироничен  и забавен начин.

Впечатли  ни играта на Стефан Рядков – уж измамник, а  сякаш най-свестен между всички. и  долавящото се желание да спре с измамата, да не взима парите.  насила му ги дадоха сякаш,  взе  ги и не се  видя. Покори се  на общата лудост, а  хората от селото  това  си заслужаваха.

В спектакъла имаше и няколко препратки към злободневни и твърде много експлоатирани образи , които можеха  да бъдат пропуснати. Сюжетът , героите и диалогът са достатъчно силни и вълнуващи. Сексуалните послания и заигравки на попа  може би бяха излишни.
Сценографията и костюмите са на Георги Славков, текстът и музиката са дело на Николай Ваклинов, а хореографията е на Димитър Болгар. Участваха актьорите Николай Кимчев , Маруся Ваклинова, Петър Кьосев, Пепа Манева, Божана Косева, Илия Павлевчев, Андраш Кончалиев, Георги Манев, Кънчо Кънев, Румен Попкостадинов, Жанет Керанова, Александър Митев, Николай Чобанов, Нина Болгар, Милена Илиева, Зорница Георгиева и Иво Карадаков.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™