петък, 23 март, 2018
24

Айдън Осман: Няма политически мотив в закриването на училището в Бели вир

Не кметът, а Общинският съвет има правомощия да закрива училища. Това искам да кажа на народната представителка Цвета Карянчева, заяви за kardjali.news кметът на община Черноочене Айдън Осман по повод твърденията закриването на училището в Бели вир заради това, че директорът е от ГЕРБ.  Аз не знам дали директорът е от ГЕРБ, а и това не е моя работа. Проблемът  с училището в Бели вир е изцяло икономически.  Решението за  закриване на школото  е взето  от Общинския съвет от 23 май.  От 2008 г. училището  се дофинансира от община Черноочене. Даваме 40 000 лева годишно.  Разговаряхме с директора,  от началото на  2013 година само за пет месеца  то е  13 хиляди лева на „червено“, сподели Айдън Осман.

Според  него от ГЕРБ политизират проблема. Няма кмет или община, която да искат да се закриват училища.  Проблемът е чисто финансов. В училището има  34 деца в момента. Родителите от село Свободиново са  направили подписка  до Общинския съвет с искането децата им да  бъдат преместени  в училището в Черноочене, защото в момента са в слети  паралелки, което   не е добре за учебния процес. 14 са децата от Свободиново, ако  родителите им ги преместят,  в Бели вир ще останат 20 деца. В случая е по-добре  училището да бъде закрито.  Родители са съгласни дори  децата им да учат в Кърджали, 6-7 деца  от Чилик пътуват до Кърджали.

През 2008 г.  последно  е закривано училище в общината. Заради факта, че искаме да се задържат децата  тук, да  се предотврати безработицата и миграцията   дофинансирахме училищата.  Освен  училището в това в Бели вир   и тези в Житница и Лясково извън норматива, там положението  засега се спасява от целодневните детски градини, поясни кметът.

Категорично отричам  да има какъвто и да било политически нюанс в закриването на училището, допълни общинският кмет. Това, което   казва народният представител Цвета Караянчева е елементарно като разсъждения и  в него няма никаква истина.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  14.06.2013 at 00:52

  Тоя дори не знае точния брой на учениците в училището.Говори пълни глупости.Господин Кмете накарай доносниците си да ти дават точни данни.Ако някой родител иска детето му да не учи там сам ще го премести .Няма да дава подписка до общинския съвет.това са пълни глупости.Как така полудневна градина в Лясково се брои за целодневна?

  0
  • Анонимен...

   14.06.2013 at 13:22

   mal4i cveto, nishto ne staa ot tebe

   0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™