сряда, 21 март, 2018
0

ОЦК се жалва в прокуратурата за самоуправство от страна на „Хармони 2012“

Жалба за самоуправство от страна на „Хармони 2012” е подал в  Районната прокуратура в Кърджали изпълнителният директор на ОЦК Валентин Манев. фирмата поставила  ултиматум на металургичното предприятие да освободят административните офиси за срок от 24 часа  и в момента нямат достъп да сградите,  обяви той на пресконференция.

Мажоритарен собственик  на ОЦК е „Интертръст холдинг“,  фирмата на Валентин Захариев не е обявена в несъстоятелност.  20 човека работят на трудов договор и 6 на граждански. Те обслужва  бившите работници в комбината.  Моята роля  е да се грижа за активите на територията на завода , които са  на стойност 80 -100 млн.  лв.   Акционери на дружеството са 2 200  физически лица и 100 юридически, поясни  Манев.

Стореното   от „Хармони 2012“ той определи като  самоуправство от една толкова неясна   фирма, колкото и другите офшорки. Според него  искат да придобият  нещо,  което не е тяхно – отпадъци,  съдържащи цинкови продукти, както и оловни, , които струват милион.  Питам се дали това не е истинската цел  за „Хармони 2012“, казва Манев.

Мениджърите на  „Хармони 2012” явно не правят разлика между дългосрочни активи и вътрешно оборудване. Те  тълкуват, че купувайки сградата на ОЦК стават директно собственици и на оборудването, твърди  Валентин Манев. 100 % от земята и 80 % от  сградите са на „Хармони 2012“. На 10 юни в края на работния ден   му е връчено писмо от новия собственик,  с което се настоява  в срок от 24 часа служителите на ОЦ К да напуснат техните сгради. Имахме устно споразумение  да ползваме   едното крило на третия етаж в административната  сграда, където са архивите ни. Нямаме претенции към собствеността на сградата  и ще я освободим, но не може да стане  в такъв срок.  На 11  юни сутринта не бяхме допуснати до  офисите, така нямаме достъп до движимата собственост на „Интертръст  холдинг“.  Изразява притеснението си, че няма гаранции дали движимите активи на ОЦК  ще бъдат опазени , защото  в момента никой от тях не може да влезе в сградата.

Няма бивш работник, който да не иска  този завод да заработи.  От близо година сме на разположение на напусналите ни колеги, на които предоставяме всякаква актуална информация и  им помагаме с оформянето на документи, които да им послужат преди НОИ и НАП. На разположение сме и на фирмите, които са придобили активи от завода и които имат намерение да реализират някаква дейност. Били сме диалогични, но за съжаление от тяхна страна не сме получавали разбиране, каза Валентин Манев. Връх на наглостта е писмото, с което  новият собственик иска от ОЦК да освободи сградата, твърди Манев.  Нормалната ни работа е възпрепятствана. Комплексното разрешително все още е на името на ОЦК, по отношение  на екологията РИОСВ държи отговорни нас, поясни Манев. Заради това, че не могат да влязат в офисите си,  пропускат крайния срок за регистрация  за ДДС, което   ще им коства глоба от 5000 лв. Не могат да обработват  документите на  бившите служители,  които искат  да се пенсионират.  В сградата има реагенти и химикали, внос от Китай,  търпят загуби от това,  че не могат да ги продадат.  Манев твърди, че ОЦК обект на проверки от всички институции, докато   покровителстваната от  предишното   управление  фирма  „Хармони 2012“ не е проверена нито веднъж.

На твърдението от страна на фирмата, че от ОЦК  решат жп релсите,  Манев  отговори, че периодично се прави инвентаризация на имуществото, а служителите  са отишли да  преброят жп стрелките. И  да правят обходи им е било забранено от новия собственик. Защо да разрушаваме  инфраструктурата, ние близо година се опитваме  да я опазим и да е готова за използване,  казва той.

Неверни са твърденията по отношение на промишления водопровод. След като заводът не работи,  трупа  разходи за ОЦК. Водопроводът не е описан и  „Хармони 2012“   и  фирмата няма разрешително за ползването му. Решението пред нас беше или да спрем крана на  промишлената вода и  до нея да няма достъп   целият град или да  го продадем.  Решихме да направим второто, купен е от софийска фирма, която има намерение да развива енергийни проекти, поясни Манев.

От ОЦК ще заведат дела за пропуснати ползи  и ще настояват за пълна инвентаризация , защото се съмняват, че активите на ОЦК не са пазени добре. Валентин Манев  е категоричен, че новият собственик няма как да ги продаде на този етап.

От „Хармони 2012“ казват, че правят ремонти, нищо сериозно не се случва в момента. От 8 месеца е купен заводът, освен козметични ремонти, друго не се вижда, добави Манев.

Надявам се  след жалбата към прокуратурата да ни бъде осигурен достъп  до завода, ако това  не се случи – ще  заведем  дело в съда, бе категоричен Манев.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™