понеделник, 19 март, 2018
17

ОУ „П.К. Яворов” в Кърджали с отличие „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“

ОУ „П.К.Яворов” в Кърджали бе отличено с приза „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“ на тържествена церемония в Министерството на образованието и науката. То зае второ място в категория „основни училища” сред излъчените 15 училища от 70 в цялата страна, включили се в инициативата. Наградата прие директорката на школото Елена Янева, а на церемонията присъства и главният учител в учебното заведение Росица Средкова, която е и представител на Националната мрежа за децата.
Инициативата се реализира за втора поредна година и е на Министерството на образованието и науката, в партньорство с фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ (ДОИТ) и Националната мрежа за децата.
Оценяването на участващите е извършено по десетобална система на всяко училище, прилагайки следните критерии: Училището работи по темата „Равнопоставеност на половете“; Училището работи по превенция на насилието, вкл. насилието, основано на пола; Училището има разработен механизъм за противодействие на тормоза; Училището има сформиран координационен съвет; Училището има План за действие по превенция на тормоза; Училището работи с родителите и има активно Училищно настоятелство; Изчерпателност и съдържателност на отговорите в анкетата.
Всичките училища са много добри и в същото време напълно различни в усилията си да постигнат безопасна училищна среда без агресия и насилие, посредством цялостна разработена политика за ненасилие и толерантни отношения.
С оглед на значимостта на проблематиката за изграждане и поддържане на училищна среда, в която взаимоотношенията се градят върху равнопоставеност и равни възможности за включване в живота на училищната общност, съвместната инициатива между МОН, фондация ДОИТ и НМД допринесе за осветляване на действително креативните усилия на отличените училища в посока на следване и изграждане на политиките за ненасилие в училище.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™