сряда, 25 април, 2018
0

Изграждат нови паркинги в четири зони на Кърджали?

                              С пакет конкретни мерки за обезопасяване на пътната инфраструктура и подобряване контрола на движението излезе Общественият форум, свикан от областния управител Илия Илиев, заради зачестилите случаи на тежки катастрофи в Кърджали и с оглед началото на активния туристически сезон, през който се увеличава драстично транзитният трафик към Гърция. Целта е да се разтовари движението в центъра на града, да се подобрят условията за паркиране и да се повиши сигурността на пътя за всички участници в движението.

В дискусията участваха народният представител Цвета Караянчева, директорите на МВР и ОПУ, председателят на ОбС, омбудсманът, представители на ДАИ, общините Кърджали, Момчилград и Кирково, Съюза на слепите, общински съветници, директори на училища, неправителствени организации и др. Отзоваха се и вносителите на подписката от кв. „Веселчане“, в която се настоява за повдигане и осветяване на пешеходните пътеки по бул. „Беломорски“ от ГПЧЕ „Христо Ботев“ до завод „Орфей“. На форума бе обсъдено моментното състояние на уличната мрежа – дупките по асфалта, износената маркировка, липсата на осветление и места за паркиране. Посочени бяха критичните точки, факторите на риска и необходимите спешни мерки за обезопасяване и контрол.

На 20 юни отговорните институции ще се съберат отново, за да сформират работна група и да докладват какви са финансовите им възможности за изпълнение на набелязаните мерки – повдигане и освежаване на маркировката в бяло и червено и монтиране на насочено осветление на всички пешеходни пътеки по бул. „Беломорски“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Сан-Стефано“ и ул. „Булаир“, в това число цялостно повдигане и маркировка на около 20 ключови кръстовища; поставяне на камери за видеоконтрол в най-невралгичните точки; възстановяване на уличното осветление; въвеждане на двупосочно движение по ул. „Републиканска“ в участъка между Военния клуб и Ритуалната зала; ремонт на улица „Заводска“; изграждане на кръгови кръстовища навсякъде, където инфраструктурата позволява; създаване на синя зона и закупуване на репатриращ автомобил от общината; забрана за домуване на товарни коли и автобуси по улиците на Кърджали; изграждане на нови паркинги в четири възможни зони – пред паметника на Кап. „Петко войвода“ на бул. „Тракия“, на бул. „Беломорски“ пред старите гробища; върху тревната площ край ДЗИ и покриване на канала на Пазара от кръговото до ГПЧЕ „Христо Ботев“ след съгласуване с НЕК „Язовири и каскади“. В хода на срещата постъпиха предложения да се монтират специални табели за пресичане на хора със зрителни увреждания, да се разчертаят зоните на автобусните спирки, да се обсъди възможността за обособяване на пешеходен надлез в района на завод „Пневматика“, да се отстрани растителността, която закрива светофарните уредби, да се обособят зони за паркиране край училищата. В дългосрочен план като стратегически мерки за решаване на проблема бяха посочени – изготвянето на генерален план за организация на движението в Кърджали, мостово съоръжение над р. Арда в района на 100-те блокове в посока зоните за отдих на яз. Кърджали и изграждане на околовръстен път за извеждане на транзитния трафик към Гърция.

„Безопасността на движението е отговорност на всички нас – не само като администратори, но и като граждани, като родители, като водачи и като пешеходци“, обобщи областният управител. „Трябва да имаме нулева толерантност към нарушаването на правилата, да преосмислим поведението си на пътя и да обединим усилията си като институции, за да ограничим факторите на риска, да отстраним слабите места в системата и да опазим живота и здравето на хората. Постигането на положителни резултати в тази посока изисква от една страна по-висока култура на движение, а от друга – нов тип взаимодействие между институциите, който да гарантира ефективност“, подчерта Илиев.

От „Пътно управление“ оповестиха, че е започнало изкърпване на настилката по пътя към жп гарата и предстои освежаване на маркировката по „Беломорски“ като за първи път от светофара на „Веселчане“ до разклона за летището ще се полага осева линия по технология студен пластик, която е изключително трайна и има 3 години експлоатационен срок. Отношение по проблемите на пътната безопасност взеха още директори на училища, инструктури, хора с увреждания, общественици, представители на общините.

Депутатът Цвета Караянчева бе категорична, че трябва да се предприемат комплексни мерки за решаване на проблемите, като се степенуват приоритетите и се поемат конкретни срокове за изпълнението им, съгласно правомощията и ресурсите, с които разполагат отговорните институции. Тя подчерта, че е важно да се приобщят децата и да се инициира широка кампания сред учащите и кандидат-водачите на МПС за спазване на правилата за пътна безопасност с повече практически занятия и обособяване на учебни мини-полигони. Караянчева направи предложение да няма пропуски за служебни автомобили за бъдещата синя зона и всеки да си плаща на общо основание, независимо дали е служител на общината, на държавната администрация или на парламента.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™