петък, 23 март, 2018
35

15-ят фестивал „Перперикон“ ще буди духа на Скалния град

© Снимка: Кърджали НЮЗ

Изпълнения на древна лира, барокова музика, огнено- винен ритуал и жрец на тракийския бог Дионис, който ще предсказва съдбата на кърджалийци,  са част от проявите на тазгодишното 15-то издание на международния фестивал „Перперикон“ .
Фестивалът ще е изцяло на Скалния град, той като е тази година е финална за разкопките на Акропола. Акцентът на проявата ще е най бързо развиващият се археологически обект в страната, който е с най голямо признание, съобщи директорът и организатор на културната проява Петър Савчов.
Хепънингът на Перперикон на 27 юни ще е под надслов „Духът на Перперикон“ – както местните хора са нарекли мястото върхът на духовете – Джин тепе. Ще се опитаме да събудим духа на България, да създадем едно незабравимо преживяване на хората, които ще присъстват, каза Петър Савчов.
Стремежът ни е да покажем най доброто в световната култура, затова и на тазгодишния фестивал ще има сериозно чуждестранно присъствие. За първи път в България ще звучи музика от древна лира в изпълнение на гръцкия музикант Пантелис Павлидис . Основният акцент ще бъде поставен върху изпълнението на холандския състав „Ранни птички „.
Ден преди това ще холандското трио ще има концерт в галерия „Станка Димитрова. Той ще е под патронажа на холандския посланик Том ван Оорсхот. Музикантите ще изпълнят произведения на Жюстен Дюпре от 15 век.
Началото на хепънинга, който ще представи всички епохи на разцвет на Перперикон, е на 27 юни в 20 часа. В двореца-светилище ще има възстановка, в която от владетеля на Перперикон ще бъде измолено гадателство в храма на Дионис. С огнено-винен ритуал ще бъде предсказано бъдещето на избрани хора от публиката. Минавайки през южната кула зрителите ще попаднат в римската епоха, където ще ги посрещнат римски войници, а занаятчии, владеещи древни занаяти, ще покажат уменията си. Присъстващите ще могат да опитат храна от римската епоха и средновековието, както и да се запознаят с бойните изкуства на римляните и траките.
В малкия римски дворец ще могат да чуят изпълнения на Пантелис Павлидис и холандската група „Ранни птички“, които ще свирят на ренесансови блок-флейти. В църквата на Никета Ремесиански детски хор ще изпълни православни песнопения. На западния площад спектакъл в традицията на средновековното изкуство ще представи Старозагорският куклен театър.
Идеята ни е да възкресим духа на Перперикон, изчезнал до времето на разкопките, каза Петър Савчов. На финала ще има светлинно шоу, което ще включва филм, танци и 3D-анимация на екрани в огромен размер – 20 на 10 метра, които ще са извън стените на града.
Петър Савчов добави, че тази година няма на излъчат лауреат на фестивала, за да концентрират изцяло вниманието върху Перперикон. Опитът ни подсказва, че избирането на заслужил човек е престижно и за нас, и за него, но обикновено тогава акцентът пада върху наградата. Сега целта ни е да покажем, че дългогодишните усилия на археолози са се увенчали с този голям резултат, добави Савчов.
Организаторите обявиха, че е осигурен безплатен транспорт за кърджалийци. Автобусите ще потеглят от Дома на културата в 19 часа.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™