понеделник, 19 март, 2018
10

Преместват паметника на Георги Георгиев в центъра на Кърджали

Бюст паметник на самотния околосветски мореплавател капитан Георги Георгиев монтират в центъра на Кърджали. За тази цел днес в градската градина бе положена гранитна скала, донесена от брега на яз. Кърджали”, до гребната база, където досега се намираше паметника.
„Инициативен комитет успя да реализира идеята бюст-паметникът на капитан Георги Георгиев да бъде преместен в градска среда. По този начин много повече хора ще могат да го виждат и да си спомнят за този именит наш съгражданин”, каза днес по време на наместването на скалния къс кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Той е написал писмо до министъра на отбраната за осигуряването на почетен караул при откриването на бюст-паметника на капитан Георги Георгиев, което ще стане тази събота, на 20 юни, в градската градина на Кърджали.
От думите на кмета стана ясно, че за откриването на паметника е поканен и сина на големия български мореплавател Иван Георгиев. „Оказа се, че той също е мореплавател, но за съжаление е далечно плаване към Африка”, каза инж. Азис. Той допълни че е получил благодарствено писмо от него.
Капитан Георги Георгиев, който през 2015-а трябваше да навърши 85 години, е родом от Кърджали, а от 1978 година е и негов почетен гражданин. С прекараните от него рекордни 202 дни на яхтата „Кор Кароле” /Сърцето на Карл/, той е вписан в книгата на рекордите Гинес.
Негова е заслугата във водите на яз. „Кърджали” да акостира кораба „Емона” – най-дълго транспортираният по суша плавателен съд в България. Това става през далечната 1979 година след дълго „плаване” по суша и доста премеждия.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™