събота, 17 март, 2018
15

Турска телевизия прави документален филм за Кърджалийско

Екип на турската държавна телевизия ТРТ снима документален филм за Кърджали и района. Лентата ще бъде показана в предаването „Музикално пътешествие из Балканите”, което ще се излъчва по канала ИНТ на ТРТ. В събота и неделя продуцентът Хасан Али Демирджан, режисьорът Хасан Таш, операторите Хашим Дурташ и Халил Елмаз, озвучителят Нури Юз и водещата Аслъ Юзбилен снимаха в общините Кърджали, Ардино и Джебел.
Със свои изпълнения в предаването се включиха ансамбълът за турски народни песни към женско сдружение „Букет” от Кърджали с ръководител Сабиха Местан, оркестърът за местен турски фолклор от Ардино със солист Юксел Исмаил и женска фолклорна група „Родопчанка” също от Ардино с ръководител Светла Семерджиева. В програмата взеха участие още майсторът на саза Джафер Уста от джебелското село Църквица, родопска поетеса и писателка Емел Балъкчъ.
„Целта на предаването е едно истинско пътешествие из музиката, което да отразява разнообразието на автентичната народна музика в Балканските страни и тяхното взаимодействие помежду си”, подчерта продуцентът Демирджан. „Началото на проекта започнахме преди един месец в Турция. В България освен Кърджали, ще посетим още Смолян, Пловдив, София и Разград. До края на годината камерите ни ще заснемат кадри още в Румъния, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Хърватия, каза Демирджан.
Излъчването на продукцията е планирано за началото на месец декември 2013 година, а епизодите ще бъдат четири.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™